Żurek w chlebie

Opis Żurek w chlebie:

Żur, czyli powrót do polskiej tradycji. Żurek w chlebie jest to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Polecamy Ci również pozostałe nasze przepisy na zupy.

Składniki:

Włoszczyzna
2 ząbki czosnki
Gałązki natki pietruszki
500 ml zakwasu żytniego
500 g surowej białej kiełbasy
Śmietana kremówka 30%
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz
4 jajka
Chleb

 

Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy ok 2 l wody. Dodajemy również 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczkę soli, szczyptę cukru oraz kminku. Bulion należy zagotować oraz następnie gotować przez około pół godziny.

Do gorącego bulionu dodajemy surową białą kiełbasę. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Gdy wszystko jest już miękkie, bulion przecedzamy przez sitko.
Pozostały ząbek czosnku ucieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy wstrząśnięty i wymieszany zakwas. Na początek najlepiej dodać tylko 1 szklankę, a później można dodać więcej do smaku. Do smaku dodajemy majeranek oraz zmielony pieprz.

Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Czas na przygotowanie chlebka. Ostrym nożem odcinamy górną część (odkładamy na bok, będzie to pokrywką dla naszej zupy). Z pozostałej części wydrążamy środek, aby powstała nam miseczka. Chlebek najlepiej wysmarować w środku białkiem jajka i wstawić go do piekarnika na na 10 min. Dzięki temu chlebek nie będzie nasiąkał zupą i nie będzie przeciekał.

Do gotowych chlebków wlewamy przygotowany wcześniej żurek. Dodajemy również ugotowanie i pokrojone w ćwiartki jajko oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Żurek podajemy zawsze gorący. Zimny traci swój świetny smak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.