Zupa z zielonego groszku

Opis Zupa z zielonego groszku:

Zupa z zielonego groszku to niesamowicie pyszna i super szybka do ugotowania zupa. Krem z groszku świeżego lub mrożonego gotuje się tylko dziesięć minut. W tym przepisie zapraszam na klasyczny przepis zupy krem z zielonego groszku.

Dlaczego zupa z groszku jest świetna? Zielony kolor nastraja każdego pozytywnie. To świetny sposób na poprawę humoru o każdej porze roku.

Zupę można przygotować z młodego groszku w strączkach, ale pysznie prezentuje się także zupa z zielonego groszku z puszki lub z groszku mrożonego, który niczym nie ustępuje świeżemu.

Zapraszamy Was również na nasze przepisy na zupy.

Składniki:

35 g masła
250 g wyłuskanego zielonego groszku
350 ml mleka
2 łyżeczki sosu tabasco
70 ml wody
Grzanki
1/2 cebuli
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy chilli

Opis przygotowania:

Zaczynamy od rozpuszczenia masła. W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Następnie cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy ją do rondelka. Smażymy ją przez około 5 minut, aż do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie przypaliła.

Następnie do rondelka dodajemy groszek oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez około 4 minuty, aż do miękkości groszku. Całość gotujemy pod przykryciem. Następnie do tego dodajemy mleko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i zagotować.

Wszystkie składniki w rondelku miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie krem doprawiamy chili i tabasco oraz dodajemy sok z cytryny. Wszystko ponownie mieszamy ze sobą.

Przed podaniem podgrzewamy. Na sam koniec dodajemy do zupy grzanki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.