Opis Zupa z zielonego groszku:
Zupa z zielonego groszku to niesamowicie pyszna i super szybka do ugotowania zupa. Krem z groszku świeżego lub mrożonego gotuje się tylko dziesięć minut. W tym przepisie zapraszam na klasyczny przepis zupy krem z zielonego groszku.
Dlaczego zupa z groszku jest świetna? Zielony kolor nastraja każdego pozytywnie. To świetny sposób na poprawę humoru o każdej porze roku.
Zupę można przygotować z młodego groszku w strączkach, ale pysznie prezentuje się także zupa z zielonego groszku z puszki lub z groszku mrożonego, który niczym nie ustępuje świeżemu.
Zapraszamy Was również na nasze przepisy na zupy.
Składniki:
35 g masła
250 g wyłuskanego zielonego groszku
350 ml mleka
2 łyżeczki sosu tabasco
70 ml wody
Grzanki
1/2 cebuli
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy chilli
Opis przygotowania:
Zaczynamy od rozpuszczenia masła. W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Następnie cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy ją do rondelka. Smażymy ją przez około 5 minut, aż do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie przypaliła.
Następnie do rondelka dodajemy groszek oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez około 4 minuty, aż do miękkości groszku. Całość gotujemy pod przykryciem. Następnie do tego dodajemy mleko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i zagotować.
Wszystkie składniki w rondelku miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie krem doprawiamy chili i tabasco oraz dodajemy sok z cytryny. Wszystko ponownie mieszamy ze sobą.
Przed podaniem podgrzewamy. Na sam koniec dodajemy do zupy grzanki.