Opis Zupa z soczewicy:
Zupa z soczewicy dla wielu jest ulubioną zupą podawaną na polskich stołach. Przepis na zupę z soczewicy jest prosty, a poza tym smakuje wszystkim członkom rodziny. Pamiętaj, że dziecko również się nią zajada, co wcale nie okazuje się być regułą. Jest doskonałym daniem, w chwili gdy mają przyjeżdżać goście, jak i również na imprezy, Sylwestra. To idealne rozwiązanie na obiadokolacje. Masz ochotę na coś ciepłego? Postaw na zupę z soczewicy. Jest pożywna, a jednocześnie rozleniwia i pięknie syci oraz świetnie smakuje. Może okazać się ona daniem codziennym, oraz szybkim do przygotowania i smacznym.
Polecamy również inne nasze przepisy na zupy
Składniki:
Bulion warzywny;
ugotowana soczewica bądź puszka gotowej (400g);
pomidory bez skórki ewentualnie puszka krojonych (400g);
cebula – (1 sztuka, około 150 dag);
ząbek czosnku (4 sztuki);
masło klarowne bądź oliwa (około 2 łyżek);
Suchy makaron (150g);
koncentrat pomidorowy (3 łyżki);
śmietanka słodka 30% (100 ml)
Sposób przygotowania:
Dwadzieścia minut trwa szykowanie składników. Odbywa się to w sytuacji, gdy posiadamy gotowy bulion warzywny. Dobrym rozwiązaniem staje się stosowanie pomidorów oraz soczewicy z puszki. Natomiast, w sytuacji gdy gotujesz osobno soczewicę oraz używasz stricte świeżych pomidorów to czas przygotowywania zupy tak naprawdę wydłuży się do nawet godziny. Poza tym bulion warzywny szykuje się około 120 minut, więc dobrym rozwiązaniem okazuje się przygotowanie wcześniej dużego garnka, ewentualnie zamrozić odmierzone porcje potrzebnego bulionu. Podkreśla się, iż aby ugotować zupę z soczewicy w połączeniu z makaronem oraz pomidorami musi mieć jeden duży garnek o pojemności przynajmniej trzech litrów.
Kolejną czynnością staje się obranie ząbków czosnków (należy pokroić w plasterki) oraz cebuli (posiekaj na większe kawałki). Należy je podsmażać w garnku przez pięć minut po czym wlewamy bulion. Następnie dodaj 400 gramów dobrze ugotowanej soczewicy: czerwonej albo zielonej). Dodając następne składniki przyrządzaj zupę z soczewicy na małym gazie. Dodawaj przyprawy oraz
zioła do smaku. W końcowym etapie dodaj 100 ml śmietanki, jak i również około trzy łyżki koncentratu.