
Opis zupa z dyni:
Przedstawiamy super pyszne danie jakim jest zupa z dyni. Jesień to czas, kiedy korzystamy z bogactwa warzyw i owoców. Również dynia, bogata w minerały i witaminy, kojarzy się nam z tą porą roku. Jest wiele sposobów na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego warzywa w kuchni. Jednym z nich jest zupa z dyni – znana potrawa, którą można przyrządzać na wiele sposobów. My proponujemy tradycyjną wersję, znaną w kuchni polskiej, sycącą, idealną na chłodne dni.
Polecamy również inne nasze przepisy na zupy.
Składniki:
700 g dyni,
400 g kości,
warzywa na wywar: 1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, 1 cebula,
1 łyżka masła,
3 ziemniaki,
½ szklanki śmietany,
4 jajka,
200 g sera twarogowego,
Gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Z kości, warzyw i około 1,5 litra wody ugotować wywar.
Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Dusić na małym płomieniu z masłem do miękkości. Można do duszenia dolać odrobinę wody.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać przecedzonym wywarem i ugotować. Połączyć z dynią i śmietaną, chwilę pogotować, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
Zupę przełożyć do czterech jednoporcjowych naczyń żaroodpornych. Do każdej porcji wbić jajko, posypać rozdrobnionym twarożkiem. Zapiekać, aż jajka się zetną.
Taką zupę z dyni można podawać również w wersji bez jajek, posypaną prażonymi pestkami z dyni, które są bardzo zdrowe.
Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Dusić na małym płomieniu z masłem do miękkości. Można do duszenia dolać odrobinę wody.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać przecedzonym wywarem i ugotować. Połączyć z dynią i śmietaną, chwilę pogotować, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
Zupę przełożyć do czterech jednoporcjowych naczyń żaroodpornych. Do każdej porcji wbić jajko, posypać rozdrobnionym twarożkiem. Zapiekać, aż jajka się zetną.
Taką zupę z dyni można podawać również w wersji bez jajek, posypaną prażonymi pestkami z dyni, które są bardzo zdrowe.