Zupa Tom Yum

Opis zupa Tom Yum:

Zupa Tom Yum to tajska, ostra zupa, która przygotowywana jest na bazie bulionu lub wody. Zazwyczaj podawana jest z krewetkami lub kurczakiem. Zupa ma charakterystyczny i znakomity ostro-kwaśny smak. Zupa Tom Yum jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Polecamy Ci również inne nasze przepisy kuchni tajskiej.

Składniki:

400 ml wody
15 dużych krewetek obranych z pancerzyków
1 puszka mleczka kokosowego
2-3 łyżki pasty tom yum
1/2 cebuli
1 cebula szalotka
3-4 świeże ostre papryki chili
3 liście limonki kaffir
1 łodyga trawy cytrynowej
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
Świeża kolendra
Imbir galangal

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlewamy wodę. Gdy woda będzie gorąca dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gdy całość zagotujemy dodajemy do tego pokrojona w ćwiartki cebulę. Dodajemy również pokrojoną w podłużne plasterki papryczki chili oraz pastę tom yum. Zupę doprawiamy sosem rybnym oraz łyżką brązowego cukru. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut.

Na samym końcu dodajemy surowe krewetki. Całość gotujemy przez chwilę. Z zupy wyciągamy trawę cytrynową, liście limonki kaffir oraz imbir. Następnie dodajemy drobno posiekana szalotkę oraz kolendrę. Zupa jest gotowa do podania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.