Opis zupa Tom Yum:
Zupa Tom Yum to tajska, ostra zupa, która przygotowywana jest na bazie bulionu lub wody. Zazwyczaj podawana jest z krewetkami lub kurczakiem. Zupa ma charakterystyczny i znakomity ostro-kwaśny smak. Zupa Tom Yum jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Polecamy Ci również inne nasze przepisy kuchni tajskiej.
Składniki:
400 ml wody
15 dużych krewetek obranych z pancerzyków
1 puszka mleczka kokosowego
2-3 łyżki pasty tom yum
1/2 cebuli
1 cebula szalotka
3-4 świeże ostre papryki chili
3 liście limonki kaffir
1 łodyga trawy cytrynowej
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
Świeża kolendra
Imbir galangal
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy wodę. Gdy woda będzie gorąca dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gdy całość zagotujemy dodajemy do tego pokrojona w ćwiartki cebulę. Dodajemy również pokrojoną w podłużne plasterki papryczki chili oraz pastę tom yum. Zupę doprawiamy sosem rybnym oraz łyżką brązowego cukru. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Na samym końcu dodajemy surowe krewetki. Całość gotujemy przez chwilę. Z zupy wyciągamy trawę cytrynową, liście limonki kaffir oraz imbir. Następnie dodajemy drobno posiekana szalotkę oraz kolendrę. Zupa jest gotowa do podania.