Opis:

Jedna z moich ulubionych wiosennych zup, to zupa szpinakowa. Koniecznie musi być ze świeżego szpinaku. Szpinak, nie tylko w naleśnikach, ale także w zupie idealnie komponuje się z czosnkiem, śmietankowym serkiem topionym i gałką muszkatołową. Zupę można przygotować z wyczuwalnymi liśćmi lub zmiksować na gładką masę.

Składniki:

1/2 kg liści świeżego szpinaku
1 duży serek topiony (śmietankowy lub ziołowy)
1 łyżka masła
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera oraz pora)
3 ząbki czosnku
Ser parmezan
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Z pokrojonych warzyw przygotowujemy bulion warzywny, który przyprawiamy odrobiną soli. Gdy bulion będzie gotowy wyjmujemy wszystkie warzywa.

Liście szpinaku dokładnie myjemy i drobno kroimy. Następnie dusimy go na łyżce masła i dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego dodajemy serek topiony i wszystko razem mieszamy, aż serek się rozpuści.

Szpinak podlewamy bulionem warzywnym do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Całość gotujemy jeszcze pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie lekko miksujemy blenderem. Na końcu doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Przed podaniem zupę możemy posypać tartym parmezanem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here