Zupa szczawiowa

Opis Zupa szczawiowa:

Zupa szczawiowa jest bardzo smaczna, a w dodatku zdrowa i tania. Zupa szczawiowa to zielona, lekko kwaskowata zupa, której podstawowym składnikiem jest szczaw. To właśnie on nadaje charakterystyczny smak zupy.

Niestety zupa szczawiowa to typowo letnia zupa. Szczaw nie nadaje się do długiego przechowywania i możemy go dostać tylko podczas letniego sezonu. Do zupy zalecane jest używanie szczaw zwyczajny odmiany ogrodowej. Jest mniej kwaśny, bardziej delikatny w smaku, a liście są większe i bardziej mięsiste.

Zupa szczawiowa, klasyka polskiego stołu, którą przygotowywały nasze babcie. Jednak zupa ta również w dzisiejszych czasach staje się coraz popularniejsza i bardziej dostępna. Ogromnym plusem jest łatwość i szybkość przygotowania tego dania.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.

Składniki:

500 g świeżego szczawiu
1 l rosołu lub wywaru warzywnego
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki śmietanki słodkiej
1 cebula
4 ziemniaki
Szczypta soli, pieprzu i cukru
4 jajka ugotowane na twardo (do podania)
Oliwa do smażenia

Opis przygotowania:

Cebulę i czosnek obieramy i następnie siekamy na drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do tego również pokrojony czosnek.

Podsmażoną cebulę i czosnek podlewamy wywarem. Następnie do tego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz szczyptę soli i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Szczaw myjemy dokładnie w czystym zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Odcinamy ogonki, a liście szatkujemy przy pomocy noża. Następnie pokrojony szczaw dodajemy do garnka. Szczaw praktycznie od razu zmieni kolor pod wpływem temperatury. Zamieszaj zupę i poczekaj kilka minut, by szczaw lekko zbrązowiał.

Następnie dodajemy do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku. Na końcu doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Do zupy możemy dodać na tym etapie śmietankę i całość wymieszać lub każdy sam może zabielić swoją zupę przed zjedzeniem.

Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.