Zupa serowa

Opis Zupa serowa:

25 Twoja rola ograniczy się do zmieszania odpowiednich składników. Nie wierzysz? Sam spróbuj. Studenci już wiedzą co dobre. Zupa serowa to potrawa istniejąca w wielu kuchniach świata. Zupa serowa jest gotowana na bulionie warzywnym lub rosole z dodatkiem startego żółtego sera, a w kuchni polskiej także lanych klusek.
Regionalnymi odmianami tej zupy są także:
zupa piwna (zwłaszcza w średniowiecznej Europie),
fondue, czyli szwajcarskie danie przygotowywane m.in. z sera,
wegetariańska zupa churu z dodatkiem ostrej papryczki z Tybetu,

Lekka, pożywna i z aromatem ziół, czy to nie świetna propozycja na zimowy wieczór i nie tylko; jako obiad, czy kolacja, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Koniecznie dajcie znać w komentarzu jak Wam wyszła nasza propozycja. To prosta i nieskomplikowana receptura, a smak jest naprawdę ciekawy. Nawet osobie, która rzadko gotuje wyjdzie nasza gorąca zupa i będzie mógł pochwalić się przed gośćmi wachlarzem aromatów ukrytych w tej potrawie. Może macie pomysł jakie inne przyprawy w niej wykorzystać. Prostota nieraz ukrywa w sobie najlepszy patent na sukces w kuchni, pamiętajcie o tym. Każdy z nas pamięta tkaą zupkę jeszcze z czasów nie tylko studenckich ale i czasów dzieciństwa. Trzy zalety. Szybkość wykonania i smak, oraz możliwość dodawania różnych składników, która sprawia, że ta potrawa zawsze może4 wyjść trochę inna, a przez to nigdy się nie znudzi. Szczególnie polecamy zupę serową w zimie kiedy szybko potrzebujemy wzmocnienia witaminowego, a ta potrawa taki power nam daje. Jeżeli macie swoje propozycje czym jeszcze urozmaicić taką zupę serową to piszcie śmiało w komentarzach nam swoje typy i wypróbowane patenty. Smacznego.

wegetarian oraz wegan. Polecamy również inne nasze przepisy na zupy.

Składniki:

20 dag żółtego sera,
włoszczyznę,
300 gramów serka topionego,
-kostka rosołowa,
pół szklanki śmietany kremówki,
kilka ziaren ziela angielskiego,
sól i pieprz,
2 listki laurowe,
koperek,

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę ugotuj w osolonej wodzie z kostką rosołową z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.
2. Do bulionu dodaj serek topiony i mieszaj, aż do momentu kiedy cały się rozpuści.
3. Dodaj do zupy starty ser żółty i zagęść ją śmietaną.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupa świetnie smakować będzie jeśli przygotujemy do niej chrupiące grzanki i udekorujemy nimi wierzch. W innej wersji można ją po prostu spożyć z ciepłym chlebkiem z tostera.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.