Opis Zupa pomidorowa:
Zupa pomidorowa – znana, popularna, zwyczajna, a jednocześnie pyszna, zdrowa, przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, z przecieru pomidorowego, koncentratu, lub ze świeżych pomidorów. Pomidory po obróbce termicznej są nie tylko równie zdrowe jak surowe, lecz wykazują nawet więcej właściwości prozdrowotnych, ponieważ gotowanie utrwala zawarty w tych warzywach likopen. Jest to przeciwutleniacz, który zapobiega nowotworom i obniża ryzyko zawału serca. Bardzo dużo likopenu zawierają przetwory z pomidorów: przecier, ketchup, oraz oczywiście zupa pomidorowa.
Polecamy również inne nasze przepisy na zupy.
Składniki:
Kości ze schabu lub porcja rosołowa,
2 marchewki, 1 seler, 1 pietruszka, 1 cebula,
1 łyżeczka mąki,
2 – 3 łyżki śmietany,
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 75 dkg świeżych pomidorów,
1 łyżeczka oleju,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
zielony koperek, natka pietruszki lub szczypiorek.
2 listki laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Kości umyć i zalać wodą, zagotować, zszumować. Posolić, dodać przyprawy i warzywa. Kto lubi, może dodać kostkę rosołową, ale bez niej zupa jest łagodniejsza, a równie aromatyczna. Gotować zupę, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu warzywa można wyjąć z zupy, a jeżeli ktoś lubi, pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do garnka.
Koncentrat pomidorowy podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Jeżeli mamy przetarte świeże pomidory, to na tym etapie je dodajemy. Gotować jeszcze około 2 minut na małym płomieniu. Zagęścić zupę mąką rozprowadzoną z wodą, zagotować. Dodać słodką paprykę w proszku.
Śmietanę, przed dodaniem można rozprowadzić w małej ilości zupy, aby nie było grudek.
Zupę pomidorową podajemy z ugotowanym osobno makaronem lub ryżem na sypko. Posypujemy posiekaną zieleniną, koperkiem, pietruszką lub szczypiorkiem.