zupa pomidorowa

Opis Zupa pomidorowa:

Zupa pomidorowa – znana, popularna, zwyczajna, a jednocześnie pyszna, zdrowa, przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, z przecieru pomidorowego, koncentratu, lub ze świeżych pomidorów. Pomidory po obróbce termicznej są nie tylko równie zdrowe jak surowe, lecz wykazują nawet więcej właściwości prozdrowotnych, ponieważ gotowanie utrwala zawarty w tych warzywach likopen. Jest to przeciwutleniacz, który zapobiega nowotworom i obniża ryzyko zawału serca. Bardzo dużo likopenu zawierają przetwory z pomidorów: przecier, ketchup, oraz oczywiście zupa pomidorowa.

Polecamy również inne nasze przepisy na zupy.

Składniki:

Kości ze schabu lub porcja rosołowa,
2 marchewki, 1 seler, 1 pietruszka, 1 cebula,
1 łyżeczka mąki,
2 – 3 łyżki śmietany,
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 75 dkg świeżych pomidorów,
1 łyżeczka oleju,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
zielony koperek, natka pietruszki lub szczypiorek.
2 listki laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Jeżeli zupę przyrządzamy z pomidorów świeżych, należy je umyć, pokroić, zalać odrobiną wody, zagotować i trochę poddusić. Następnie przetrzeć przez sitko.
Kości umyć i zalać wodą, zagotować, zszumować. Posolić, dodać przyprawy i warzywa. Kto lubi, może dodać kostkę rosołową, ale bez niej zupa jest łagodniejsza, a równie aromatyczna. Gotować zupę, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu warzywa można wyjąć z zupy, a jeżeli ktoś lubi, pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do garnka.
Koncentrat pomidorowy podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Jeżeli mamy przetarte świeże pomidory, to na tym etapie je dodajemy. Gotować jeszcze około 2 minut na małym płomieniu. Zagęścić zupę mąką rozprowadzoną z wodą, zagotować. Dodać słodką paprykę w proszku.
Śmietanę, przed dodaniem można rozprowadzić w małej ilości zupy, aby nie było grudek.
Zupę pomidorową podajemy z ugotowanym osobno makaronem lub ryżem na sypko. Posypujemy posiekaną zieleniną, koperkiem, pietruszką lub szczypiorkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.