Opis:

Zupa pieczarkowa kojarzy się nam ze smakami dzieciństwa. Mi kojarzy się ona z ciepłem rodzinnym i wspaniałymi obiadami, które przygotowywała mi mama. Zupa jest lekka, ale również bardzo sycąca.

Składniki:

500 g pieczarek białych
1,5 l bulionu
2 cebule
Natka pietruszki
4 łyżki śmietany kremówki 30%
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Makaron

Sposób przygotowania:

Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. W dużym garnku gotujemy wcześniej przygotowany bulion.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu na patelnię stopniowo dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 3-4 minuty.

Do rozgrzanego bulionu dodajemy zawartość patelni. Wszystko gotujemy przez ok. 5 minut i następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość przykrywamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut, żeby się smaki połączyły.

W tym czasie gotujemy również makaron. Makaron wrzucamy bezpośrednio do miseczek przed podaniem i zalewamy gotową zupą pieczarkową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here