Opis zupa ogórkowa przepis:
Zupa ogórkowa przepis to potrawa kuchni polskiej. Zupa ta gotowana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem startych ogórków. Ogórkowa najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków. Jest to zupa, która każdy zna. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Zupa ogórkowa to po prostu smak dzieciństwa! Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.
Składniki:
500 g żeberek wieprzowych
Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka)
7 ogórków kiszonych
5 ziemniaków
Śmietana 18%
Opis przygotowania:
Go garnka z wodą wrzucamy mięso, kawałek selera, połowę pora oraz 1 pietruszkę i gotujemy wszystko przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy seler, por oraz pietruszkę. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy je do gotującego się wywaru. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach i dodajemy je do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy 4 łyżki śmietany oraz posiekany koperek.
Zupę podajemy z ugotowanymi żeberkami.