Zupa minestrone

Opis zupa minestrone:

Zupa minestrone to warzywna zupa, która jest popularna w wielu rejonach Włoch. Zupa ta składa się głownie z cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, marchwi oraz szpinaku. Zupa podawana jest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Sprawdź również inne nasze przepisy na zupy.

Składniki:

25 dag cukinii
25 dag fasolki szparagowej
1 puszka zielonego groszku
2 marchewki
1,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
2 garście szpinaku
2 pomidory
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory musimy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, a marchewkę w słupki. Cebulę musimy drobno posiekać. Czosnek możemy posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Do większego garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kolejno wrzucamy czosnek, cebulę, marchew oraz fasolkę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Wlewamy bulion do garnka. Następnie dodajemy cukinię, pomidory oraz zielony groszek. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu przez kilka minut.

Przed podaniem, zupę posypujemy tartym parmezanem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.