Opis zupa minestrone:
Zupa minestrone to warzywna zupa, która jest popularna w wielu rejonach Włoch. Zupa ta składa się głownie z cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, marchwi oraz szpinaku. Zupa podawana jest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Sprawdź również inne nasze przepisy na zupy.
Składniki:
25 dag cukinii
25 dag fasolki szparagowej
1 puszka zielonego groszku
2 marchewki
1,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
2 garście szpinaku
2 pomidory
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Tarty parmezan
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory musimy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, a marchewkę w słupki. Cebulę musimy drobno posiekać. Czosnek możemy posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Do większego garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kolejno wrzucamy czosnek, cebulę, marchew oraz fasolkę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Wlewamy bulion do garnka. Następnie dodajemy cukinię, pomidory oraz zielony groszek. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu przez kilka minut.
Przed podaniem, zupę posypujemy tartym parmezanem.