Zupa meksykańska

Opis Zupa meksykańska.:

Zupa meksykańska jest dość gęsta, a jednocześnie ostra i niezwykle aromatyczna. Delektują się nią osoby nie przepadające jednak za popularnymi paprykowymi smakami. Osoby tworzące przepis na jedną porcję przewidują bulionówki w przedziale pomiędzy 200 a 250 ml. Wskazówką jest, że do zupy meksykańskiej możemy dorzucić odrobinę kukurydzy ewentualnie czerwonej fasoli konserwowej. Jednak nie więcej niż garść na podane porcje.

Polecamy również inne nasze przepisy na zupy

Składniki:

Cheddar – 100g;
Cukier – 2 łyżeczki;
Przecier pomidorowy – 2 łyżeczki;
Papryczka chili – 20g;
Mięso mielone, na przykład wieprzowo-wołowe – 250g;
Śmietanka 30% – 100g;
Pomidory z puszki z sokiem, preferowana 1 puszka – 400g;
ząbek czosnku – 2/3 sztuki;
Cebula – 80g;
Bulion warzywny, do namoczenia grahamki – 0,25 litra
Bułka grahamka – 90g;
Oliwa z oliwek
Papryka czerwona, pokrojona w proporcji 1/8 (3szt) – 500g

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Na przygotowanej blasze wyłożonej papierem połóż luźno ósemki papryki czerwonej, a następnie skrop oliwą wymienioną w składnikach. Należy je piec przez okres od piętnastu do dwudziestu minut do otrzymania spieczonej, a niekiedy nawet zaczernionej skórki. Jednak pamiętajmy, nie obcinamy tych mocno spalonych elementów. To właśnie one nadadzą zupie dość grillowanego posmaku. Po czym na rozgrzanej patelni do beztłuszczowego smażenia powinieneś wrzucić mięso mielone, gdzie będziesz je smażył do zarumienienia. W tym momencie przypraw je niewielką ilością soli, jak i również czarnego pieprzu oraz pieprzem Cayenne i kuminem. Następnie odstaw.
W naczyniu należy namoczyć grahamkę w przygotowanym bulionie. Natomiast do naczynia miksującego dodaj cebulę oraz czosnek. Zbierz ze ścianek do środka, po czym wlej dwie łyżki oliwy z oliwek oraz zeszklij. W międzyczasie dorzuć pokrojoną na cząstki papryczkę chili, jak i również pomidory z puszki z sosem, jak i również przecier pomidorowy czy upieczoną paprykę oraz zmiksować na gładko.
Po czym powinno się dorzucić grahamkę z bulionem i dalej miksować. Dorzucić do zupy dobrze usmażone mielone mięso.
W końcowym etapie cheddar rozdrobnić w osobnym naczyniu, po czym dolać śmietanki oraz  doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i gotować. Pamiętaj, aby gorącą polewać po wierzchu przygotowywanej porcji zupy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.