Opis Zupa krem z kurek:
Zupa krem z kurek to sycąca, pyszna i aromatyczna zupa, która zasmakuje każdemu. Jest sezon na grzyby kurki, więc obowiązkowo trzeba przygotować z nich pyszną zupę.
Jest delikatna, zdrowa (ze względu na dodatki warzyw), kremowa i bardzo rozgrzewająca. Sukcesem tej zupy jest minimalizm składników, dzięki któremu w kremie triumf święcą kurki ze swoim lekko pikantnym i bardzo wykwintnym smakiem.
Najlepszy smak zupy jest wtedy, kiedy używamy świeżo zebranych grzybów. Jednak takie rarytasy mogą trwać maksymalnie do późnej jesieni, ale to już zależy od pogody i ich urodzaju. Jednak kiedy nadejdzie nas ochota na zupę poza sezonem, możemy ją bez problemy wykonać z mrożonych grzybów.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.
Składniki:
50 dkg kurek
0,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
100 ml gęstej śmietany
Młoda cebula
1 łyżeczka kurkumy
Sól
Natka pietruszki
Opis przygotowania:
Zaczynamy od oczyszczenia grzybów. Kurki dokładnie płuczemy w wodzie i oczyszczamy z piasku. Następnie cebulę obieramy i drobno siekamy.
W rondlu roztapiamy masło. Następnie do tego dodajemy kurki, cebulę i podduszamy przez kilka minut pod przykryciem. Kilka całych kurek odkładamy na bok do dekoracji.
Następnie do pozostałych składników w garnku dodajemy bulion warzywny. Gotujemy jeszcze całość przez około 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i kurkumą.
Zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy blenderem na gładki krem. Następnie dodajemy śmietanę i ponownie całość mieszamy.
Gotową zupę podajemy z dodatkiem odłożonych grzybów oraz z posiekaną natką pietruszki.