Opis:

Krem z groszku to aksamitna, gęsta oraz zdrowa zupa. Groszek nadal jest mało docenionym warzywem. Do wykonania zupy najlepiej użyć mrożonego groszku, jednak w sezonie letnim możemy użyć świeżego. Idealnie do takiej zupy pasuje mięta. Groszek nadaje słodkości, natomiast mięta świeżości. Do kremu dodajemy również łyżkę gęstej śmietany, która sprawi, że krem stanie się jeszcze bardziej kremowy. Polecam ten przepis nawet dla przeciwników groszku.

Składniki:

1 l bulionu warzywnego
3 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
2 łyżki masła
1 cebula
½ szklanki śmietany kremówki (najlepiej 36%, lub serek mascarpone)
sól, pieprz
pęczek świeżej mięty

Sposób przygotowania:

W garnku roztopić masło. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę aby się zeszkliła. Dodajemy do tego groszek i dalej razem smażymy. Dolewamy bulion i gotujemy do czasu aż groszek będzie miękki. Dodajemy miętę. Ja już groszek zmięknie wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy krem do talerza i dodajemy odrobinę śmietany.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here