Zupa krem z białych szparagów

Opis Zupa krem z białych szparagów:

Zupa krem z białych szparagów to bardzo delikatna wiosenna zupa. Zupa ta jest bardzo lekka, ale i pożywna. Możesz się nią najeść do syta i nadal czuć się lekko i swobodnie.

Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mało kalorii. Białe szparagi rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem oraz są twardsze od zielonych.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.

Składniki:

500 g białych szparagów
2 łyżeczki masła
750 ml wody
2 łyżki mąki pszennej
125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
1 żółtko
Sól, pieprz, szczypta cukru

Opis przygotowania:

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i dosyć grubo obieramy (jednak wszystko zostawiamy i nie wyrzucamy). Następnie każdy szparag kroimy na 3 części.

Końcówki szparagów i łupiny po obieraniu gotujemy w 750 ml osolonej wody z dodatkiem masła i szczypty cukru. Następnie wywar przecedzamy przez sitko lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową. Po ugotowaniu łupiny i końcówki wyrzucamy.

Do powstałego wywaru dodajemy pokrojone szparagi i gotujemy przez około 15 minut, aż będą miękkie. Następnie zupę miksujemy blenderem na gładką masę.

Następnie mąkę mieszamy ze śmietaną, aby nie było grudek i dodajemy ją również do naszej zupy. Na końcu doprawiamy całość solą i pieprzem.

Garnek ściągamy z ognia i na samym końcu dodajemy rozkłócone żółtko (ale już nie gotujemy). Zupa jest gotowa do podania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.