Opis Zupa krem z białych szparagów:
Zupa krem z białych szparagów to bardzo delikatna wiosenna zupa. Zupa ta jest bardzo lekka, ale i pożywna. Możesz się nią najeść do syta i nadal czuć się lekko i swobodnie.
Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mało kalorii. Białe szparagi rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem oraz są twardsze od zielonych.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.
Składniki:
500 g białych szparagów
2 łyżeczki masła
750 ml wody
2 łyżki mąki pszennej
125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
1 żółtko
Sól, pieprz, szczypta cukru
Opis przygotowania:
Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i dosyć grubo obieramy (jednak wszystko zostawiamy i nie wyrzucamy). Następnie każdy szparag kroimy na 3 części.
Końcówki szparagów i łupiny po obieraniu gotujemy w 750 ml osolonej wody z dodatkiem masła i szczypty cukru. Następnie wywar przecedzamy przez sitko lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową. Po ugotowaniu łupiny i końcówki wyrzucamy.
Do powstałego wywaru dodajemy pokrojone szparagi i gotujemy przez około 15 minut, aż będą miękkie. Następnie zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Następnie mąkę mieszamy ze śmietaną, aby nie było grudek i dodajemy ją również do naszej zupy. Na końcu doprawiamy całość solą i pieprzem.
Garnek ściągamy z ognia i na samym końcu dodajemy rozkłócone żółtko (ale już nie gotujemy). Zupa jest gotowa do podania.