Zupa krem z białych szparagów

Opis Zupa krem z białych szparagów:

Zupa krem z białych szparagów to bardzo delikatna wiosenna zupa. Zupa ta jest bardzo lekka, ale i pożywna. Możesz się nią najeść do syta i nadal czuć się lekko i swobodnie.

Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mało kalorii. Białe szparagi rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem oraz są twardsze od zielonych.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.

Składniki:

500 g białych szparagów
2 łyżeczki masła
750 ml wody
2 łyżki mąki pszennej
125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
1 żółtko
Sól, pieprz, szczypta cukru

Opis przygotowania:

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i dosyć grubo obieramy (jednak wszystko zostawiamy i nie wyrzucamy). Następnie każdy szparag kroimy na 3 części.

Końcówki szparagów i łupiny po obieraniu gotujemy w 750 ml osolonej wody z dodatkiem masła i szczypty cukru. Następnie wywar przecedzamy przez sitko lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową. Po ugotowaniu łupiny i końcówki wyrzucamy.

Do powstałego wywaru dodajemy pokrojone szparagi i gotujemy przez około 15 minut, aż będą miękkie. Następnie zupę miksujemy blenderem na gładką masę.

Następnie mąkę mieszamy ze śmietaną, aby nie było grudek i dodajemy ją również do naszej zupy. Na końcu doprawiamy całość solą i pieprzem.

Garnek ściągamy z ognia i na samym końcu dodajemy rozkłócone żółtko (ale już nie gotujemy). Zupa jest gotowa do podania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.