Opis:

Zupa o kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Zupa – krem z pora, to jednocześnie prostota i wyrafinowany smak. Jest to zupa do której świetnym dodatkiem będą wszystkie chrupiące rzeczy, np. groszek ptysiowy czy czosnkowe grzanki. Ogromną zaletą tego dania jest to, że szybko je przygotujemy, zupa jest niedroga oraz składniki są łatwo dostępne.

Składniki:

3 pory (tylko biała część)
1 l bulionu warzywnego
3 ziemniaki
3 łyżki masła
3 łyżki gęstej śmietany 18%
sól, pieprz
Posiekana natka pietruszki
Gałka muszkatołowa
Opcjonalnie: grzanki, groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Na początku pory kroimy wzdłuż i dokładnie myjemy pod wodą. Pora kroimy w cienkie krążki. W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do tego pokrojone pory i całość dusimy. Musimy uważać aby poru się nie przyrumieniły. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Również wrzucamy je do pora. Całość mieszamy i wlewamy bulion warzywny. Wszystko gotujmy dalej na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, całą zupę blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową oraz jeżeli jet konieczność szczyptą soli. Na koniec dodajemy śmietanę oraz posiekana natkę pietruszki. Podajemy w miseczkach z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here