Opis zupa krem z kukurydzy:
Zupa krem z kukurydzy to smaczny i sycący sposób na domowy obiad. Krem z kukurydzy to pyszna meksykańska zupa. Na pewno przypadnie do gusty każdemu kto lubi kukurydzę. Kukurydza nadaję wspaniały słodki smak oraz delikatność. Dla zaostrzenia smaku można dodać papryczki chili lub pieprz cayenne. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.
Składniki:
3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki)
2 duże ziemniaki
1 l bulionu
40 g masła
1/2 łyżeczki startego drobno imbiru
sól, pieprz
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta kurkumy
3 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Na początku obieramy kolby kukurydzy z ziaren. Ziarna kukurydzy dusimy na patelni z masłem przez ok. 10-15 minut. Kukurydzę przerzucamy do garnka i dodajemy do tego wcześniej przygotowany bulion. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę oraz również dodajemy do bulionu. Doprawiamy papryczką chili solą, pieprzem, imbirem oraz kurkumą. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Gdy ziemniaki i kukurydza będą już miękkie, całość blendujemy na jednolita masę. Dodajemy 2 łyżki śmietany i całość ponownie mieszamy. Zupę krem rozlewamy na talerze, dodajemy łyżkę śmietany na środek i posypujemy odrobina słodkiej papryki.