Zupa kalafiorowa

Opis Zupa kalafiorowa:

Zupa kalafiorowa to kolejna typowo letnia zupa, którą proponujemy jeść przez cały rok. Kalafiorowa z ziemniakami to klasyk na polskich stołach, to również jedna z najpyszniejszych i zarazem bardzo wartościowych zup.

Zupa jest bajecznie prosta do wykonania, robiona według pewnego schematu bardzo szybko zapada w pamięć, lecz to nie znaczy, że za każdym razem smakuje zupełnie tak samo. A co w tej zupie jest takiego szczególnego? Gdy jemy kalafiorową siedząc przy rodzinnym stole przypominają się smaki dzieciństwa i przepiękny aromat świeżych ziół, i choć każdy z nas jadł tą zupę setki razy, nie sposób się nią znudzić.

Kalafiorowa to bardzo sentymentalna zupa, pysznie smakuje na bazie świeżego kalafiora latem, ale można ją wykonać bazując na mrożonych warzywach, które mimo mrożenia nie traci swoich wartości odżywczych, a przy odpowiednim wykonaniu smak również pozostanie ten sam.

Zupa kalafiorowa nadaje się dosłownie dla każdego, dzieci ją uwielbiają i ze smakiem jedzą dorośli. Po lekkim zmodyfikowaniu składników zupa będzie odpowiednia zarówno dla wegetarian, wegan jak i dla osób na diecie bezglutenowej. Wystarczy zamienić śmietanę, na śmietanę roślinną; sojową lub ryżową, i wyeliminować udka z kurczaka. Bulion warzywny również będzie bardzo dobrze smakował.

Polecamy również inne nasze przepisy na zupy.

Składniki:

1 kalafior
2 marchewki
2 pietruszki
4 średnie ziemniaki
1 udko z kurczaka
¼ selera
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Śmietana 18%
Sól
Pieprz
200 g mąki

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa obieramy ze skórki i starannie myjemy, marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, kalafior dzielimy na drobne różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę a seler można
zostawić w całości. Do garnka wrzucamy udko z kurczaka, zalewamy wodą, do garnka
dodajemy wszystkie warzywa oprócz kalafiora. Dodajemy do wszystkiego łyżeczkę soli i
zagotowujemy. Gdy pojawia się szum, na bieżąco go ściągamy, dodajemy stopniowo listki
laurowe, pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie. Jak ziemniaki lekko zmiękną, dorzucamy do garnka kalafior, koperek, oraz natkę pietruszki. Kalafior gotujemy aż zrobi się al dente. Rozgotowany nie będzie dobrze smakował. Na koniec zupę doprawiamy śmietaną zmieszaną z odrobiną mąki, i zahartowaną. Doprawiamy do smaku przyprawami i można zajadać. A dla tych co chcą dodać jeszcze nieco poprawić smak zupy, polecamy dodanie kostki rosołowej, ale wyłącznie tej ekologicznej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.