Zupa jarzynowa

Opis Zupa jarzynowa:

Zupa jarzynowa to wiosenna zupa, która może być spożywana przez cały rok. To istna
skarbnica witamin i minerałów, które są zawarte w warzywach i bulionie. Zupa jarzynowa
znacznie lepiej smakuje jeśli jest wykonana z sezonowych warzyw, ale w drodze wyjątku
można ją zrobić również z warzyw mrożonych. Mrożone warzywa wrzucamy do zupy lekko
zamrożone, ale przepłukane pod bieżącą wodą w sitku. Gotujemy tyle ile w przepisie.

Zupa jest bardzo prosta do wykonania, więc ugotuje ją zarówno laik w sferze kulinarnej, jak i osoba zaawansowana w kwestii gotowania. Jest prosta, a zarazem smaczna i treściwa.
Ułatwia sprytne przemycenie warzyw w diecie małego niejadka. Zupa jarzynowa najlepiej
smakuje w towarzystwie dobrej jakości chleba. Uwielbiają ją zarówno dzieci jak i dorośli,
dlatego bardzo często gości na polskich stołach. Nie ma osoby, która nie znałaby smaku
tejże zupy.

W dużej mierze głównymi składnikami tej zupy są warzywa; sezonowe, bądź też mrożone.
Po zrobieniu warzywnego bulionu i wyeliminowaniu masła i śmietany ze składników (można
użyć margaryny wegańskiej, oraz śmietany roślinnej), zupa świetnie się nadaje dla
wegetarian oraz wegan. Polecamy również inne nasze przepisy na zupy.

Składniki:

( na 4 porcje zupy)
● 2 marchewki
● 500 g ziemniaków
● 150 g fasolki szparagowej
● 250 g kalafiora
● ½ cebuli
● 1 łyżka masła
● ½ oliwy ekstra vergine
● 1 i ½ litra buliony warzywnego lub drobiowego
● ⅓ szklanki śmietanki 18, lub 30 procentowej
Koperek, natka pietruszki, lub bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

W dużym i szerokim garnku na maśle i oliwie należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodajemy obraną i pokrojoną w drobne paski marchewkę. Wszystko podsmażamy około 3
minut jednocześnie mieszając.
Do całości wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, i ponownie wszystko smażymy i mieszamy przez około 3 minuty. Dolewamy gorący, esencjonalny bulion i gotujemy wszystko pod przykryciem około 5 minut.
Po upływie czasu dodajemy przyciętą na końcach i pokrojoną fasolkę szparagową oraz małe
różyczki kalafiora. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Całość gotujemy pod przykryciem aż warzywa odpowiednio zmiękną i na sam koniec dodajemy natkę pietruszki, bazylię, i koperek.
Zupę zdejmujemy z ognia i hartujemy śmietanę (mieszamy delikatnie z gorącą zupą). Zahartowaną śmietanę dodajemy w całości do zupy powolnymi ruchami. Zupa jarzynowa najlepiej smakuje z kleksem śmietany i chlebem. Gotową zupę można przelać do talerzy i zajadać. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.