Opis Zupa jarzynowa:
Zupa jarzynowa to wiosenna zupa, która może być spożywana przez cały rok. To istna
skarbnica witamin i minerałów, które są zawarte w warzywach i bulionie. Zupa jarzynowa
znacznie lepiej smakuje jeśli jest wykonana z sezonowych warzyw, ale w drodze wyjątku
można ją zrobić również z warzyw mrożonych. Mrożone warzywa wrzucamy do zupy lekko
zamrożone, ale przepłukane pod bieżącą wodą w sitku. Gotujemy tyle ile w przepisie.
Zupa jest bardzo prosta do wykonania, więc ugotuje ją zarówno laik w sferze kulinarnej, jak i osoba zaawansowana w kwestii gotowania. Jest prosta, a zarazem smaczna i treściwa.
Ułatwia sprytne przemycenie warzyw w diecie małego niejadka. Zupa jarzynowa najlepiej
smakuje w towarzystwie dobrej jakości chleba. Uwielbiają ją zarówno dzieci jak i dorośli,
dlatego bardzo często gości na polskich stołach. Nie ma osoby, która nie znałaby smaku
tejże zupy.
W dużej mierze głównymi składnikami tej zupy są warzywa; sezonowe, bądź też mrożone.
Po zrobieniu warzywnego bulionu i wyeliminowaniu masła i śmietany ze składników (można
użyć margaryny wegańskiej, oraz śmietany roślinnej), zupa świetnie się nadaje dla
wegetarian oraz wegan. Polecamy również inne nasze przepisy na zupy.
Składniki:
( na 4 porcje zupy)
● 2 marchewki
● 500 g ziemniaków
● 150 g fasolki szparagowej
● 250 g kalafiora
● ½ cebuli
● 1 łyżka masła
● ½ oliwy ekstra vergine
● 1 i ½ litra buliony warzywnego lub drobiowego
● ⅓ szklanki śmietanki 18, lub 30 procentowej
● Koperek, natka pietruszki, lub bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
Dodajemy obraną i pokrojoną w drobne paski marchewkę. Wszystko podsmażamy około 3
minut jednocześnie mieszając.
różyczki kalafiora. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Całość gotujemy pod przykryciem aż warzywa odpowiednio zmiękną i na sam koniec dodajemy natkę pietruszki, bazylię, i koperek.