Opis Zupa gulaszowa:
Zupa gulaszowa to bardzo popularna potrawa węgierska. Jej podstawowe składniki to zwykle mięso, cebula i papryka. Można ją różnie przyrządzać i doprawiać, może być ostra lub łagodna w smaku, z dodatkiem grzybów lub bez. W każdej wersji powinna być rozgrzewająca, sycąca i aromatyczna. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.
Składniki:
2 -3 cebule
1 kg łopatki wieprzowej lub szynki wieprzowej
1 łyżeczka kminku
2 suszone papryczki chili
3 – 4 ziemniaki
5 ząbków czosnku
1 litr rosołu, ewentualnie może być z kostki
300 – 400 ml wody
1 łyżka smalcu lub 1 łyżka oleju
3 liście laurowe
4 obrane ze skórki świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów
1 łyżka majeranku
3 czerwone papryki
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
można dodać trochę pieczarek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Łopatkę lub szynkę pokroić w grubą kostkę. W szerokim garnku rozgrzać smalec lub olej, przesmażyć lekko mięso, aby straciło surowy wygląd. Przełożyć do innego naczynia.
Następnie na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pieczarki, jeżeli ktoś lubi. Smażyć kilka minut. Dołożyć pokrojony w plasterki czosnek, następnie mieloną słodką paprykę i chwilkę podsmażyć. Dolać rosół, wymieszać, następnie dodać podsmażone mięso oraz świeżą paprykę pokrojoną w paski. Dusić wszystko razem kilka minut. Dodać majeranek, kminek oraz suszone papryczki chili.
Następnie dołożyć listki laurowe oraz pomidory świeże pokrojone w drobną kostkę lub z puszki i ziemniaki również pokrojone w kostkę, ale grubszą. Na tym etapie do zupy trzeba dolać wody, około 400 ml. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym płomieniu, pod przykryciem około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania doprawić solą i pieprzem do smaku.