
Opis zupa grzybowa:
Zupa grzybowa wykonywana jest na wywarze mięsno – warzywnym lub tylko na warzywnym z dodatkiem grzybów. Zupę grzybową można przyrządzić z grzybów różnorodnych gatunkowo lub tego samego gatunku. Zupa grzybowa jest bardzo szybka do przyrządzenia oraz bardzo prosta. Zapraszam na zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.
Składniki:
60 g suszonych grzybów
2 l bulionu warzywnego
3 ziemniaki
50 ml śmietany kremówki 30%
1 cebula
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw zabieramy się za przygotowanie grzybów. Suszone grzyby wrzucamy do większego garnka i zalewamy je wodą. Następnie odstawiamy je do namoczenia na kilka godzin.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię z masłem i wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka z grzybami dodajemy zeszkloną cebulę oraz pokrojone ziemniaki. Do garnka wlewamy również wcześniej przygotowany bulion. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Grzyby oraz ziemniaki muszą być miękkie. Na końcu zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zabielamy śmietanką.
Uwielbiam grzybową, a zdjęcia u ciebie na blogu są rewelacyjne, aż chce się jeść