Zupa fasolowa

Opis Zupa fasolowa:

Zupa fasolowa którą przedstawiamy to doskonała inspiracja na pyszny i treściwy obiad. Fasola to roślina strączkowa, zawierająca dużo białka. Dzięki zawartości jednego z białek – lizyny, która jest niezbędna do produkcji karnityny w organizmie, wspomaga serce i układ krążenia. Uważa się, że potrawy z fasoli są kaloryczne. Fasola czerwona zawiera mniej kalorii niż fasola biała, poza tym rośliny strączkowe są sycące, wystarczy niewielka porcja, by zaspokoić głód, a enzymy trawienne zawarte w fasoli wspomagają pracę układu pokarmowego.

Polecamy również inne nasze Przepisy na zupy.

Składniki:

500 g czerwonej fasoli,
300 g żeberek,
włoszczyzna: marchewka, pietruszka, pół selera,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
2 listki laurowe,
3 ziemniaki,
2 łyżki suszonego majeranku,
2 – 3 ziarenka ziela angielskiego,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka oleju,
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać wodą i moczyć kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
Żeberka zalać wodą, zagotować, dodać marchew pokrojoną w plasterki, pietruszkę i seler w całości. Doprawić solą. Wrzucić namoczoną fasolę, przyprawy i gotować pół godziny.
Wyjąć z zupy pietruszkę i seler, dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę. Seler można zetrzeć na tarce i dodać do zupy pod koniec gotowania. Gęstość zupy regulujemy według uznania, dolewając wody w razie potrzeby.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać do zupy. Jeżeli ktoś woli, może zrobić zupę fasolową w wersji bez cebuli.
Zupę gotować jeszcze około godzinę, aż fasola zmięknie i zacznie się leciutko rozpadać. Zagęścić mąką rozmieszaną wodzie, około ¼ szklanki. Zagotować, a następnie można doprawić zupę śmietaną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.