
Opis Zupa czosnkowa:
Zupa czosnkowa to czeski klasyk wśród zup. Jeżeli wybierzecie się do czeskiej restauracji i będziecie chcieli spróbować tego dania to znajdziecie ją w menu pod nazwą česneková polévka lub česnečka.
Jeśli lubicie czosnek, aromatyczne zupy, delikatne ale również z charakterem, to zupa czosnkowa przypadnie wam do gustu. Zupa-krem jest bardzo szybka i prosta do przygotowania. Jest idealna na chłodne dni, (mocno rozgrzewa) ale nie tylko. Z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.
Składniki:
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
3 główki czosnku
4 ziemniaki
100 g żółtego sera
2 łyżki oliwy
300 g śmietany 30%
Liść laurowy, suszony tymianek
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy do tego czosnek oraz ziemniaki i podsmażamy przez kilka minut. W następnym kroku do garnka wlewamy ciepły bulion. Dodajemy do tego tymianek, liść laurowy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze przez ok 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie. Następnie wyjmujemy z zupy liść laurowy i całość miksujemy na gładką masę.
Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietanę, cały czas mieszając zupę. Całość ponownie musimy zagotować i na końcu w razie potrzeby możemy jeszcze doprawić do smaku.
Ser zetrzeć na tarce.
Ser przekładamy do miseczek, który następnie zalewamy gorącą zupą. Krem z czosnku możemy podawać z grzankami.