zupa brokulowa z serem cheddar

Opis zupa brokułowa z serem cheddar:

Zupa brokułowa z serem cheddar to jedna z klasycznych amerykańskich zup. Jest bardzo sycąca, ale równocześnie bardzo kaloryczna. Przez dodanie sera jest prawdziwą bombą kaloryczną. Ale przecież raz na jakiś czas warto zgrzeszyć dla pysznego smaku 🙂 Polecamy Wam również inne ciekawe przepisy na zupy

Składniki:

2 brokuły
5 średnich ziemniaków
20 dag sera cheddar
5 szklanek bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 śmietany słodkiej 12%
1/3 łyżeczki kminku
Czarny pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia cebuli na drobną kostkę a czosnku na cienkie plasterki. Brokuł dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi i dzielimy na małe łodygi. Ziemniaki obieramy i roimy na małą kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy do tego cebulę i lekko doprawiamy solą. Smażymy, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do tego też czosnek i dalej smażymy mieszając przez ok. 1 minutę.

Do garnka następnie dodajemy bulion oraz pokrojone ziemniaki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Ziemniaki w tym momencie będą jeszcze delikatnie twarde. Dodajemy do garnka brokuły. Doprawiamy wszystko kminkiem i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Ser musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach a natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie do zupy dodajemy śmietanę, potarty ser i natkę. Wszystko mieszamy ze sobą. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Po tym zupę zdejmujemy z ognia.

Gotową zupę podajemy w miseczkach, którą przed podaniem posypujemy jeszcze serem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.