Opis zupa brokułowa z serem cheddar:
Zupa brokułowa z serem cheddar to jedna z klasycznych amerykańskich zup. Jest bardzo sycąca, ale równocześnie bardzo kaloryczna. Przez dodanie sera jest prawdziwą bombą kaloryczną. Ale przecież raz na jakiś czas warto zgrzeszyć dla pysznego smaku 🙂 Polecamy Wam również inne ciekawe przepisy na zupy
Składniki:
2 brokuły
5 średnich ziemniaków
20 dag sera cheddar
5 szklanek bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 śmietany słodkiej 12%
1/3 łyżeczki kminku
Czarny pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia cebuli na drobną kostkę a czosnku na cienkie plasterki. Brokuł dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi i dzielimy na małe łodygi. Ziemniaki obieramy i roimy na małą kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy do tego cebulę i lekko doprawiamy solą. Smażymy, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do tego też czosnek i dalej smażymy mieszając przez ok. 1 minutę.
Do garnka następnie dodajemy bulion oraz pokrojone ziemniaki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Ziemniaki w tym momencie będą jeszcze delikatnie twarde. Dodajemy do garnka brokuły. Doprawiamy wszystko kminkiem i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Ser musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach a natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie do zupy dodajemy śmietanę, potarty ser i natkę. Wszystko mieszamy ze sobą. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Po tym zupę zdejmujemy z ognia.
Gotową zupę podajemy w miseczkach, którą przed podaniem posypujemy jeszcze serem.