Prawdziwy domowy rosół, na bazie którego przyrządzane są np. zupy podawane w restauracji Biesiadowo w Łodzi, powstaje w oparciu o naturalne składniki. Jakie? Na pewno nie znajdziesz pomiędzy nimi kostki rosołowej. To wywar mięsny lub mięsno-warzywny, który swój smak uzyskuje w wyniku długiego gotowania. Zobacz, czego potrzebujesz, by go przyrządzić.
Mięsny czy warzywny?
Wybór należy do Ciebie. Jeżeli chcesz przyrządzić rosół w wersji wegetariańskiej, możesz to zrobić. Jego aromat jednak będzie nieco uboższy niż wersja mięsna. W wersji tradycyjnej będziesz potrzebować:
- mięsa – najlepiej kilku rodzajów, by powstały wywar był intensywny. Sięgnij np. po: pręgę wołową, prawdziwą wiejską kurę i nogę z kaczki;
- włoszczyzny, czyli warzyw: odrobiny selera, kilku pietruszek, kilku marchewek, małego pora, kawałka kapusty włoskiej,
- 1 cebuli w łupinie,
- przypraw: 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego, sól,
- wody – dobrze gotować rosół na tej przefiltrowanej lub źródlanej, by uniknąć np. posmaku chloru.
Domowy rosół, czyli sztuka slow food
Przygotowując domowy rosół, nie możesz pójść na skróty. Zbyt krótko gotowany wywar po prostu nie nabierze odpowiedniej mocy, a aromaty warzyw, mięsa i przypraw nie zdążą się połączyć. Jak gotujemy?
- Do zimnej wody wrzuć mięso i zacznij gotować.
- Gdy na powierzchni wody pojawią się „szumowiny” – zbierz je małym sitkiem.
- Dorzuć wszystkie warzywa (wcześniej obrane i pokrojone), poza cebulą.
- Cebulę nabij na widelec (w łupinie, usuwając jedynie jej brudne części) i opal na palniku – w takiej postaci wrzuć do rosołu, dzięki temu wywar nabierze pięknego, złocistego odcienia.
- Dodaj wszystkie przyprawy i częściowo przykryj garnek pokrywką. Gotuj na minimalnym ogniu – tak, by wywar nie zaczął wrzeć.
- Gotuj zupę przez minimum 2 godziny. Im dłużej, tym lepiej.
- Przecedź przez sito wywar do mniejszego garnka. Z sita wybierz warzywa, które możesz ponownie wrzucić do oczyszczonego już rosołu.
- Podawaj z makaronem (nitki), w towarzystwie świeżej natki pietruszki.
Jeżeli wywar gotował się zbyt długo lub zrobił się zbyt intensywny, możesz go rozcieńczyć wodą.
Do czego wykorzystać domowy rosół?
Prawdziwy bulion to skarb każdego dobrego kucharza. Wykorzystać go można jako bazę do innych zup (np. grochowej serwowanej w restauracji Biesiadowo w Łodzi). Sprawdzi się także w kuchni włoskiej – np. podczas przygotowywania risotto. Sięgnij po niego także, jeżeli masz ochotę ugotować kołduny czy chinkali – to bulion, a nie woda, najlepiej nadaje się do ich przygotowania.
Dobry rosół to absolutna podstawa w kuchni. Poświęć więc kilka godzin i przyrządź go. Wystarczy, że zrobisz to raz, a już nigdy nie wrócisz do domowych kostek.