Opis zrazy wołowe:
Zrazy wołowe należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Danie trochę pracochłonne, ale jednocześnie tak smaczne, że warto mu poświęcić tyle czasu. Odkąd pamiętam, odświętnie na naszym stole pojawiały się półmiski zrazów wołowych zawijanych z ogórkiem i boczkiem. W domu zazwyczaj podawane były z kaszą i takie właśnie wszystkim polecam. Oczywiście podawać możemy je również z ziemniakami czy innymi dodatkami wedle upodobań.
Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Jednak najlepszym mięsem jest oczywiście mięso wołowe. Jeśli szukacie więcej potraw kuchni polskiej polecamy Wam przepisy kuchni polskiej
Składniki:
8 plastrów wołowiny
2 ogórki kiszone
Plaster boczku
3 cebule
8 łyżeczek musztardy sarepskiej
Sól i pieprz
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykałaczki
Sposób przygotowania:
Wołowinę rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, które doprawiamy solą i pieprzem. Plastry wołowiny smarujemy musztardą. Następnie przy jednym boku układamy słupek boczku, kawałek kiszonego ogórka oraz ósemkę cebuli. Bardzo dokładnie zwijamy zrazy i spinamy wykałaczką na środku.
Wszystkie zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przysmażone zrazy przekładamy do żeliwnego garnka.
Na tym samym oleju co smażyliśmy zrazy, smażymy pokrojoną cebulę w piórka. Kiedy cebula stanie się złota, przekładamy ją do garnka ze zrazami.
Całość podlewamy wrzącą wodą, ok. 1/2 litra. Zrazy dusimy do miękkości mięsa. Jeżeli woda zbyt szybko odparuje, uzupełniały stopniowo jej ilość. Podczas duszenia powstaje nam pyszny i aromatyczny sos do zrazów. Jeżeli chcemy uzyskać gesty sos to musimy zagęścić go mąką.