Wyjścia do restauracji przestały być w Polsce zjawiskiem nadzwyczajnym. Brak czasu na gotowanie i rosnący poziom życia sprawiają, że już 80% Polaków stołuje się poza domem. A im częściej odwiedzamy lokale gastronomiczne, tym większy nasz apetyt na nieprzeciętne smaki, które serwują luksusowe restauracje.

Polak w restauracji kiedyś…

Jeszcze dekadę temu Polacy znajdowali się na szarym końcu Europy pod względem częstotliwości jedzenia poza domem. Korzystaliśmy z tej możliwości rzadko i w taki sposób, aby domowy budżet nadmiernie na tym nie ucierpiał. Jeśli zdarzało nam się jadać “na mieście” to zwykle w lokalach typu fast food. Wyjścia do tradycyjnych restauracji były natomiast postrzegane jako luksus i zarezerwowane dla celebrowania ważnych świąt i uroczystości.

…i dziś

Dzisiaj nie czekamy już na specjalne okazje. Chodzimy do restauracji częściej, wydajemy w nich więcej niż przed laty, a nasze wymagania wobec jakości serwowanych tam dań i usług rosną. W weekend zamiast do McDonalda chętniej wyjdziemy zatem do lokalu z nietuzinkowym menu, a podczas wakacji w górach wyborem wielu z nas będzie raczej elegancka restauracja w Zakopanem, w której poznamy lokalną tradycję kulinarną, niż przeciętny bar mleczny, kebab czy pizzeria. Gonimy pod tym względem kraje zachodnie o wysoko rozwiniętej kulturze kulinarnej, jak Włochy czy Francja.

Luksusowa restauracja – co to znaczy?

Chęć zaspokojenia głodu już coraz rzadziej jest głównym motywatorem do zjedzenia posiłku poza domem. Dzisiaj częściej szukamy w restauracjach nowych doznań smakowych i kulinarnych inspiracji, wreszcie – ponadprzeciętnych doświadczeń, które chcemy dzielić w gronie najbliższych. Dostarczają ich luksusowe restauracje.

Źródłem wyjątkowych wrażeń jest w nich już samo prestiżowe położenie, szykowny design i atmosfera. Nie pozostają one bez znaczenia przy wyborze restauracji. Tym, co liczy się jednak najbardziej, jest ciekawie skomponowane menu, najlepiej według autorskiej koncepcji szefa kuchni. Chcemy bowiem dać się zaskoczyć potrawami, których nie potrafimy lub nie możemy wykonać we własnej kuchni. Potwierdzają to wyniki badania przeprowadzonego w 2017 r. przez Payback Opinion Poll, zgodnie z którymi 52% odwiedzających restauracje zwraca szczególną uwagę na wysoką jakość potraw, a 32% na możliwość wypróbowania nowych dań i smaków.

Dla tych, dla których liczy się jakość

Kto się kryje za tymi liczbami? Przede wszystkim osoby, dla których cena nie ma tak dużego znaczenia, jak estetyczne i kulinarne doznania. Są nimi zwykle mieszkańcy dużych miast, bo to właśnie tam znajduje się najwięcej ekskluzywnych lokali. Powstają one również w mniejszych, ale atrakcyjnych turystycznie ośrodkach, czego przykładem jest luksusowa restauracja Heart by Amaro w Zakopanem. Lokal zostanie otwarty wiosną 2020 r. w zabytkowej Villi Marilor, gdzie znajduje się pięciogwiazdkowy hotel Nosalowy Park. W gościnnej atmosferze biesiady będzie można tam spróbować dań inspirowanych tradycją regionu oraz doświadczeniem jednego z najsłynniejszych kucharzy w Polsce.

W odpowiedzi na gusta Polaków

Lokale, takie jak nowa restauracja Wojciecha Modesta Amaro, nie tylko odzwierciedlają aktualne gusta kulinarne Polaków, ale też je kształtują. Czy mają szansę wkrótce tak spowszechnieć, jak obecnie spowszechniało samo stołowanie się poza domem? Czas pokaże. Jedno natomiast pozostaje pewne – wciąż możemy liczyć na to, że odbędziemy w nich wyjątkową podróż kulinarną w wersji exclusive.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.