Na przestrzeni ostatnich trzydziestu lat, dieta Polaków uległa radykalnej zmianie i jest to proces, który ciągle trwa. Zagraniczne wyjazdy, zarówno te krótkie, jak i dłuższe, prowadzą do przenikania się kultur na wielu płaszczyznach, w tym także kulinarnej. Możemy również zaobserwować wzrost świadomości rodaków w zakresie zdrowego odżywiania. Co najbardziej zmieniło się w zwyczajach żywieniowych Polaków?
Zdrowy lunch wypiera tradycyjne pieczywo
Coraz więcej osób świadomie rezygnuje z pieczywa, spożywanego w Polsce do niemal wszystkich posiłków, z wyjątkiem obiadu. Zdajemy sobie sprawę z tego, że białe pieczywo nie należy do najzdrowszych składników diety i chętnie zamieniamy go na płatki zbożowe, owoce i lekkie nabiały.
Ogromną rolę w zmianie postrzegania zdrowych, mniejszych przekąsek odgrywa kultura fitnessu, która promuje spożywanie większej ilości posiłków o niższej gramaturze i zwracanie uwagi na wartości odżywcze poszczególnych produktów.
Zmiany widać zarówno w życiu dorosłych, jak i w żywieniu dzieci, które chętnie zamieniają klasyczne kanapki na sałatki w lunch boxach i owsiane batony. W marketach spożywczych znajdziemy na tyle duży wybór, że utrzymanie różnorodności w kuchni nie stanowi najmniejszego problemu i nie musi być bardzo drogie.
miejsce na foto1
Obiad w stylu śródziemnomorskim
Zmiany są widoczne nie tylko w małych przekąskach, ale również w głównych posiłkach, jak obiad. W wielu restauracjach zobaczymy wyraźny wpływ kuchni śródziemnomorskiej. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim dania lżejsze, oparte na warzywach i z dodatkiem zdrowych tłuszczy.
Kucharze starają się unikać głębokiego smażenia, tak charakterystycznego dla tradycyjnej, polskiej kuchni i skłaniają się w stronę zdrowszego grillowania. Kuchnia włoska czy grecka to także lekkie sosy, bez dodatku ciężkiej śmietany czy majonezu, do których przyzwyczaiły nas nasze mamy i babcie.
Specjaliści do spraw żywienia jednogłośnie twierdzą, że wpływy kulinarne z obszaru Morza Śródziemnego przyczyniają się również do poprawy zdrowia. Odżywiając się w sposób lekki i zbilansowany rzadziej zapadamy na choroby serca, cukrzycę i inne choroby o podłożu cywilizacyjnym.
Lekka kolacja to zdrowie
Zmiany zwyczajów żywieniowych widoczne są także w obrębie spożywanej kolacji. Choć niekiedy nadal możemy spotkać się ze skrajnościami, w myśl których kolacja to drugie, obfite śniadanie, ewentualnie nie ma jej wcale, coraz częściej na stole znajdziemy lekkie sałatki warzywne.
Oprócz ogromnej porcji witamin są one sycące, więc domownicy ani myślą o podjadaniu podczas wieczornego oglądania telewizji. Obok nich, na talerzach Polaków znajdziemy chude nabiały i zdrowe orzechy.
Coraz większa część populacji, i wcale nie są to wyłącznie osoby młode, rozumie, że zdrowe odżywianie nie jest luksusem, ale stanowi inwestycję w siebie, daleko lepiej wypłacalną niż kolejne wizyty u lekarzy. Chętniej niż jeszcze kilka lat temu podejmujemy również aktywność fizyczną.
miejsce na foto2
Jak znaleźć dobrą restaurację w Gdańsku?
Dobrą próbą zmieniających się zwyczajów kulinarnych są regularne wizyty w restauracjach, które podążają za najświeższymi trendami. Restauracja Zacisze zlokalizowana w Gdańsku oferuje menu złożone z dań inspirowanych właśnie lekką kuchnią śródziemnomorską, ale także powszechnie znane i lubiane dania kuchni polskiej, sporządzane wyłącznie ze świeżych i zdrowych składników.
Znajdziemy w niej zarówno ryby i owoce morza, warzywne zupy, pożywne steki i makarony. Dla miłośników bardziej klasycznych dań, nie mogło zabraknąć również żeberek czy tradycyjnego, polskiego rosołu.
Lokal położony jest w zaciszu zielonego, zadbanego ogrodu, a goście w przerwach między posiłkami mogą podziwiać sad owocowy oraz koić wzrok widokiem stawu. To doskonałe miejsce do organizacji przyjęć, wesel, ale także konferencji i spotkań biznesowych. Więcej informacji o restauracji Zacisze znajdziesz tutaj.
Zmiany w żywieniu Polaków są niezwykle ciekawym i barwnym zagadnieniem. Wystarczy posłuchać opowieści swoich dziadków, aby zobaczyć, jak ogromny krok zrobiliśmy w kwestii samoświadomości zdrowia i odżywiania. Równie dużo pracy w wizję posiłków wkładają lokale gastronomiczne stwarzając kuchnię fusion, która łączy polską tradycję z wpływami zagranicznymi.