Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Opis Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym:

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to wyśmienite danie na obiad czy kolację.

Chciałabym obalić mit na temat kaloryczności ziemniaków. W Polsce bardzo dużo zjada się ziemniaków, pod różnorodną postacią. Polacy często nie wyobrażają sobie obiadu właśnie bez tego dodatku. Polecam więc wszystko w jednym – zapiekane ziemniaki z mięsem mielonym.

A więc obalamy mit. 100 g ziemniaków to niecałe 100 kalorii, a do tego są zdrowe i pełne witamin. Znajdziemy w nich sporo skrobi i białka roślinnego. Ziemniaki to źródło witamin z grupy B, A i E . Witaminy C mają więcej niż cytryna. Są również pełne potasu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza. A więc ziemniaki są nam potrzebne w naszej diecie.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

500g mięsa mielonego
8 dużych ziemniaków
1 duża cebula
100 g sera mozzarella
1 czerwona papryka
100 g sera cheddar
1 pęczek szczypiorku
Sól, pieprz
Mielona ostra i słodka papryka
Czosnek granulowany
Olej

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki w całości w mundurkach gotujemy przez około 45 minut (czas dobieramy w zależności do wielkości).

Następnie cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czerwoną paprykę również kroimy w drobną kostkę. Ser cheddar oraz mozzarella trzema oddzielnie na tarce o grubych oczkach.

Na rozgrzanej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną ostrą i słodką papryką oraz granulowanym czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz paprykę. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i podsmażamy.

Następnie do mięsa dodajemy również starty ser cheddar. Ponownie całość mieszamy.

Ugotowane ziemniaki kroimy na pół. Przy pomocy małej łyżeczki wydrążamy środek z każdego ziemniaka, tak by powstało miejsce na farsz.

Następnie każdego ziemniaka wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem. Górę posypujemy startym serem mozzarella.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Gotowe ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy przez około 30 minut, aż ser się stopi i ziemniak psię zarumieni.

Pęczek szczypiorku siekamy. Przed podaniem każdy ziemniak posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.