Ziemniaki na grilla

Opis Ziemniaki na grilla:

Ziemniaki na grilla to świetny dodatek do mięs. Poza mięsem warto nauczyć się także piec warzywa. Doskonale udają się cukinie, bakłażany, cebule, papryka, pomidory, czosnek, warzywa korzeniowe i oczywiście ziemniaki.

Ziemniaki perfekcyjnie pasują do mięs, pieczonej kukurydzy lub cukinii. Ziemniaki z grilla cieszą się u nas wielkim powodzeniem. Piekę ziemniaki w folii aluminiowej wtedy można pozwolić sobie nawet na wrzucenie ich do żaru. Jeżeli wolicie możecie je upiec bezpośrednio na ruszcie, ale długość pieczenia będzie dłuższa.
Z całą pewnością możecie przygotować je dla osób, które nie jadają mięsa. Są bardzo smaczne i niesamowicie wyglądają. Podczas grilla takie pieczone ziemniaki muszą zawsze się pojawić w moim domu. Uwielbiają je wszyscy. Jest prosty do przygotowania i nie trzeba ich cały czas kontrolować podczas pieczenia.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na warzywa z grilla oraz inne przepisy na dania z ziemniaków.

Składniki:

10 sztuk ziemniaków średniej wielkości, podgotowanych przez ok. 10 min
6 ząbków czosnku
Oliwa z oliwek
Rozmaryn
Słodka papryka
Sól, pieprz
Kminek

Sposób przygotowania:

Podgotowane ziemniaki nacinamy tak, aby utworzył się wachlarzyk. Uważamy, żeby nie przeciąć ich do końca, a najwyżej do 2/3 głębokości.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Następnie wkładamy go pomiędzy cząstki ziemniaków. Polewamy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przyprawami.

Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową bądź kładziemy bezpośrednio na ruszcie. Grillujemy ok. 30 min. Stopień wypieczenia sprawdzamy długą wykałaczką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.