Ziemniaki na grilla

Opis Ziemniaki na grilla:

Ziemniaki na grilla to świetny dodatek do mięs. Poza mięsem warto nauczyć się także piec warzywa. Doskonale udają się cukinie, bakłażany, cebule, papryka, pomidory, czosnek, warzywa korzeniowe i oczywiście ziemniaki.

Ziemniaki perfekcyjnie pasują do mięs, pieczonej kukurydzy lub cukinii. Ziemniaki z grilla cieszą się u nas wielkim powodzeniem. Piekę ziemniaki w folii aluminiowej wtedy można pozwolić sobie nawet na wrzucenie ich do żaru. Jeżeli wolicie możecie je upiec bezpośrednio na ruszcie, ale długość pieczenia będzie dłuższa.
Z całą pewnością możecie przygotować je dla osób, które nie jadają mięsa. Są bardzo smaczne i niesamowicie wyglądają. Podczas grilla takie pieczone ziemniaki muszą zawsze się pojawić w moim domu. Uwielbiają je wszyscy. Jest prosty do przygotowania i nie trzeba ich cały czas kontrolować podczas pieczenia.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na warzywa z grilla oraz inne przepisy na dania z ziemniaków.

Składniki:

10 sztuk ziemniaków średniej wielkości, podgotowanych przez ok. 10 min
6 ząbków czosnku
Oliwa z oliwek
Rozmaryn
Słodka papryka
Sól, pieprz
Kminek

Sposób przygotowania:

Podgotowane ziemniaki nacinamy tak, aby utworzył się wachlarzyk. Uważamy, żeby nie przeciąć ich do końca, a najwyżej do 2/3 głębokości.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Następnie wkładamy go pomiędzy cząstki ziemniaków. Polewamy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przyprawami.

Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową bądź kładziemy bezpośrednio na ruszcie. Grillujemy ok. 30 min. Stopień wypieczenia sprawdzamy długą wykałaczką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.