Opis Ziemniaki na grilla:
Ziemniaki na grilla to świetny dodatek do mięs. Poza mięsem warto nauczyć się także piec warzywa. Doskonale udają się cukinie, bakłażany, cebule, papryka, pomidory, czosnek, warzywa korzeniowe i oczywiście ziemniaki.
Składniki:
10 sztuk ziemniaków średniej wielkości, podgotowanych przez ok. 10 min
6 ząbków czosnku
Oliwa z oliwek
Rozmaryn
Słodka papryka
Sól, pieprz
Kminek
Sposób przygotowania:
Podgotowane ziemniaki nacinamy tak, aby utworzył się wachlarzyk. Uważamy, żeby nie przeciąć ich do końca, a najwyżej do 2/3 głębokości.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Następnie wkładamy go pomiędzy cząstki ziemniaków. Polewamy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przyprawami.
Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową bądź kładziemy bezpośrednio na ruszcie. Grillujemy ok. 30 min. Stopień wypieczenia sprawdzamy długą wykałaczką.