Zielona herbata to pojęcie bardzo szerokie. Najczęściej kojarzy się z Japonią, chociaż pije ją cała Azja. Jednak w Japonii uprawa, sposoby jej przyrządzania i podawania urosły do miana prawdziwej sztuki i ważnego elementu japońskiej kultury. Japończycy piją zieloną herbatę praktycznie bez przerwy -towarzyszy im w domu, w pracy, w podróży. Tak jak w Europie gościowi w domu czy w biurze oferuje się kawę, wodę lub herbatę w Japonii od razu podawana jest zielona herbata. Rodzaje zielonej herbaty to materiał na obszerne dzieło naukowe. Są herbaty serwowane na co dzień, a także takie na specjalne okazje. Jedną z najlepszych i najbogatszych w smaku jest herbata gyokuro – szlachetna i jedna z najdroższych herbat świata. W Japonii herbata gyokuro spożywana jest w wyjątkowych okazjach, stanowi również cenny i elegancki upominek którym Japończycy okazują szacunek bliskim osobom lub partnerom biznesowym.

Gdzie kupić herbatę gyokuro?

Prawdziwa herbata gyokuro pochodzi wyłącznie z Japonii. Jest to jeden z najszlachetniejszych rodzajów herbaty, ale nie tylko na tym polega jej wyjątkowość. Bardzo żmudna i czasochłonna jest jej uprawa – 3 tygodnie przed zbiorem krzewy herbaty gyokuro zasłaniane są matami ze łomy ryżowej aby ograniczyć dopływ światła. Taka operacja powoduje zwiększenie ilości kofeiny w herbacie, a także zmniejsza zawartość gorzkich tanin. Niezwykła herbatę gyokuro można zamówić w sklepie moyamatacha.com, który wyspecjalizował się w najwyższej jakości japońskich herbatach. Na stronie moyamatcha.com można nie tylko kupić herbatę, ale także zapoznać się z kulturą i historią spożywania herbaty w Japonii, ze sposobami jej przyrządzania, a także zaopatrzyć się w oryginalne japońskie naczynia i akcesoria do parzenia herbaty.

Jak zaparzyć herbatę gyokuro?

Herbata gyokuro wymaga specjalnej uwago podczas zaparzania. Niewłaściwe przygotowanie może zniszczyć jej cenne, zdrowotne właściwości i wyjątkowo bogaty i złożony smak. Najważniejsza jest temperatura – herbatę gyokuro powinno zaparzać się w temperaturze pomiędzy 60 a 70 stopni Celcjusza. Czas parzenia nie powienien być krótszy niż 1 minuta i nie dłuższy niż 3 minuty. Tak przyrządzona herbata gyoukuro jest aromatyczna i delikatna w smaku a także cenna dla zdrowia – zawiera liczne antyoksydanty i wzmacnia naturalną odporność organizmu. Ze względu na zawartośc kofeiny ma nie mniejsze właściwości pobudzające niż kawa. Herbata gyukuro może być zaparzana kilkukrotnie, nawet do 5 razy. Japońscy koneserzy twierdzą, że najbogatszy smak pochodzi z drugiego parzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.