Opis żeberka w sosie barbecue:
Zapraszam na żeberka w sosie barbecue. Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Żeberka doskonale smakują z grilla dlatego też przy okazji polecamy również inne przepisy na dania z grilla.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki miodu
6 łyżek ketchupu
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1 łyżka musztardy kremskiej
2 łyżki octu słodowego
Sposób przygotowania:
Na początku zabieramy się za przygotowanie marynaty do żeberek. Do miski dodajemy ketchup, miód, sos sojowy, sos Worcestershire, wędzona paprykę w proszku, musztardę oraz ocet słodowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w pojemniku lub głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować, aby całe zostały dobrze pokryte marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy folią i ostawiamy na 12 godzin, a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na początku pieczenia naczynie najlepiej przykryć i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie możemy zdjąć przykrycie. Żeberka smarujemy pozostałym sosem BBQ i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut. W trakcie pieczenia najlepiej co jakiś czas posmarować żeberka sosem BBQ i przewracać na drugą stronę. Trzymamy tak długo, aż mięso będzie dobrze wypieczone i będzie odchodziło od kości.