Opis Żeberka po amerykańsku:
Żeberka po amerykańsku są bardzo aromatyczne w smaku. Żeberka przygotowujemy w piekarniku jednak w okresie wiosenno-letnim proponuję przygotowywać je na grillu. Żeberka są bardzo szybkie do przygotowania, a z pewnością zachwycą naszych gości.
Polecam je podawać w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki Colesław. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
2 łyżki płynnego miodu
125 ml ketchupu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1,5 łyżeczki musztardy dijon
1/3 łyżeczki chili w proszku
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Żeberka przecinamy na dwie części i posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki dodajemy ketchup. Dodajemy do tego miód, sos sojowy, oliwę, ocet i musztardę. Wsypujemy chili w proszku, szczyptę soli oraz pieprzu. Następnie wyciskamy do tego przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy.
Żeberka smarujemy gotową marynatą przy pomocy sylikonowego pędzelka lub zanurzamy je w tej marynacie. Gotowe mięso układamy na ruszcie. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) przez 30 minut. Po tym czasie mięso wykładamy, ponownie smarujemy marynatą z każdej strony i pieczemy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu ponownie smarujemy marynatą i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Dzielimy na cztery porcje i podajemy.