Opis Żeberka na grilla:
Żeberka na grilla to jedno z najlepszych dań z grilla. Lato i wakacje to idealna pora na grilla. Często wolny czas czy przyjęcia organizujemy w tym czasie w ogrodzie. Nie możemy obejść się wtedy bez grillowanych żeberek.
Jakie żeberka z grilla są najlepsze? Po pierwsze: mają chrupiącą i aromatyczną skórkę. Drugie: dzięki idealnie dobranym smakom marynaty. Po trzecie: są mięciutkie i soczyste, mięso samo odchodzi od kości.
Takie żeberka możecie grillować na węglu drzewnym, grillu elektrycznym, gazowym lub zwyczajnie upiec w piekarniku.
Idealnie soczyste i podpieczone smakują wszystkich domownikom i gościom. Jest to też bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania z grilla.
Składniki:
1 kg wieprzowych żeberek
3 łyżki musztardy
Czosnek (5-6 ząbków)
Oliwa z oliwek
4 łyżki miodu
Sos sojowy
4 łyżki octu winnego
Sól, pieprz
Słodka papryka
Tymianek, majeranek
Sposób przygotowania:
Na początku żeberka myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je pojedynczo lub na mniejsze kawałki wzdłuż kości. Gotujemy je w osolonej, wrzącej wodzie około 25 minut. Po ugotowaniu żeberka wyciągamy i odkładamy do ostudzenia.
Do miski lub wysokiego naczynia dodajemy 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki oliwy, ocet, roztarty czosnek oraz przyprawy.
Ostudzone żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Najlepiej aby marynata pokryła każdą część mięsa. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, wtedy przejdą smakiem marynaty. Jeżeli jest taka możliwość to najlepiej pozostawić je w marynacie na całą noc.
Żeby żeberka były chrupiące i miały lekko słodki smak, przygotowujemy do nich glazurę. Do miseczki dodajemy 3 łyżki oliwy, miód, musztardę oraz odrobinę sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowe żeberka pieczemy na grillu z obu stron. Kiedy się podpieką i będą już miękkie następnie smarujemy je glazurą. Mięso ponownie grillujemy przez chwilę.