Opis:

Niesamowicie smaczna zapiekanka z łososiem i brokułami. Jest to świetne i bardzo proste danie, której smak na pewno zaskoczy każdego. Nie wymaga wielu składników, idealnie nada się na obiad, jak też na wystawne przyjęcia.

Składniki:

Filet z łososia
Brokuły mrożone lub świeże
200 ml tłustej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
½ soku z cytryny
oliwa z oliwek
starty parmezan
2 jajka

Sposób przygotowania:

Na początku filet z łososia nacieramy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą i układamy łososia skórą do dołu. Na około układamy wcześniej ugotowane brokuły. Czosnek szatkujemy i posypujemy łososia oraz brokuły. Doprawiamy solą do smaku. Śmietanę mieszamy z jajkami i 2/3 sera oraz doprawiamy solą i czosnkiem. Przygotowanego łososia i brokuły przykrywamy sosem. I posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, pieczemy do momentu, aż łosoś dojdzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here