Przepis na zapiekany kalafior

Opis zapiekany kalafior:

Zapiekany kalafior z sosem serowym to szybki przepis na smaczne danie. Idealny przepis dla osób, które nie jedzą mięsa. Jest to bardzo ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora.

Składniki:

1 kalafior
200 g żółtego sera
50 g masła
1/4 szklanki mąki pszennej
500 ml mleka
Pęczek koperku
Sól

Sposób przygotowania:

Kalafior myjemy. W całości musimy obgotować go w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Po ugotowaniu kalafior musimy ostudzić. Następnie kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w naczyniu do zapiekania.

Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy trzepaczką, aż mąka się zarumieni. Następnie zwiększamy ogień i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. Ponownie zmniejszamy ogień i dodajemy 2/3 startego sera. Ser musi się rozpuścić.

Kalafior polewamy przygotowanym sosem i posypujemy pozostałą częścią sera. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 170 stopni przez ok. 30-40 minut.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here