Zapiekany Kalafior

Opis zapiekany kalafior:

Zapiekany kalafior z sosem serowym to szybki przepis na smaczne danie. Idealny przepis dla osób, które nie jedzą mięsa. Jest to bardzo ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora. Do tego dania doskonale nadadzą się przepisy na dania główne.

Składniki:

1 kalafior
200 g żółtego sera
50 g masła
1/4 szklanki mąki pszennej
500 ml mleka
Pęczek koperku
Sól

Sposób przygotowania:

Kalafior myjemy. W całości musimy obgotować go w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Po ugotowaniu kalafior musimy ostudzić. Następnie kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w naczyniu do zapiekania.

Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy trzepaczką, aż mąka się zarumieni. Następnie zwiększamy ogień i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. Ponownie zmniejszamy ogień i dodajemy 2/3 startego sera. Ser musi się rozpuścić.

Kalafior polewamy przygotowanym sosem i posypujemy pozostałą częścią sera. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 170 stopni przez ok. 30-40 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.