Zapiekany kalafior z mięsem mielonym

Opis Zapiekany kalafior z mięsem mielonym:

Zapiekany kalafior z mięsem mielonym to pyszny pomysł na pożywne danie. Jest to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Zapiekanka ta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.

Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Ma bowiem działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Jest bogaty w witaminy i minerały. Na przykład jedna porcja kalafiora zawiera 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Warzywo to również działa przeciwzapalnie, pomaga oczyścić organizm, wspomaga trawienie, a także wspomaga pracę mózgu.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zapiekanki oraz inne przepisy na dania główne.

Składniki:

40 dag mięsa mielonego
50 dag kalafiora
150 ml śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
20 dag startego sera
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżki oleju
Sól
Masło

Opis przygotowania:

Na początku kalafior myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na różyczki. Następnie musimy je podgotować w osolonej wodzie.
Mięso mielone przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Następnie w oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos serowy. Do miski dodajemy śmietanę, starty ser oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy i na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie układamy w nim mięso mielone oraz kalafior. Całość zalewamy przygotowanym sosem serowym. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i pieczemy przez około 15 minut. Ser całkowicie powinien się roztopić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.