Zapiekany kalafior z mięsem mielonym

Opis Zapiekany kalafior z mięsem mielonym:

Zapiekany kalafior z mięsem mielonym to pyszny pomysł na pożywne danie. Jest to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Zapiekanka ta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania.

Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Ma bowiem działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Jest bogaty w witaminy i minerały. Na przykład jedna porcja kalafiora zawiera 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Warzywo to również działa przeciwzapalnie, pomaga oczyścić organizm, wspomaga trawienie, a także wspomaga pracę mózgu.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zapiekanki oraz inne przepisy na dania główne.

Składniki:

40 dag mięsa mielonego
50 dag kalafiora
150 ml śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
20 dag startego sera
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżki oleju
Sól
Masło

Opis przygotowania:

Na początku kalafior myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na różyczki. Następnie musimy je podgotować w osolonej wodzie.
Mięso mielone przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Następnie w oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos serowy. Do miski dodajemy śmietanę, starty ser oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy i na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie układamy w nim mięso mielone oraz kalafior. Całość zalewamy przygotowanym sosem serowym. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i pieczemy przez około 15 minut. Ser całkowicie powinien się roztopić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.