Zapiekanka ziemniaczana

Opis zapiekanka ziemniaczana:

Zapiekanka ziemniaczana to szybki i łatwy sposób na pyszne danie. Boczek i ziemniaki to zestaw skromny, ale zaspokaja apetyt każdego. Sprawdź również inne nasze przepisy na zapiekanki

Składniki:

1 kg ziemniaków
500 g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
300 ml śmietany 30%
250g żółtego sera
3 jajka
Masło
Sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili

Sposób przygotowania:

Na początku obieramy ziemniaki i kroimy je w grubsze talarki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut. Musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle dusimy cebulę, aż zrobi się szklista oraz dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dusimy do miękkości.

Żaroodporne naczynie musimy wysmarować masłem. Spód wykładamy talarkami z ziemniaka, połowę usmażonego boczku oraz połowę cebuli z czosnkiem. Posypujemy 1/3 startego sera. Następnie ponownie wykładamy ziemniakami, boczkiem i cebulą. Posypujemy serem. Wykładamy ostatnia warstwę ziemniaków. Ostatnią część sera pozostawiamy na sam koniec.

Śmietanę miksujemy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką oraz odrobiną papryki chili. Wszystko dokładnie mieszamy. Całą zapiekankę polewamy przygotowaną mieszanką.

Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałą częścią sera i pieczemy jeszcze przez ok. 15-20 minut. Wierzch zapiekanki musi być lekko zarumieniony.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.