Opis Zapiekanka na bułce:
Zapiekanka na bułce zna chyba każdy. Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się na bagietce, pszennej bułce typu kajzerka lub bułce. Jeżeli w domowych szafkach zalega nam chleb, który niedługo nie nada się do zjedzenia, również możemy go użyć do zapiekanek.
Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników czeka na nas w kuchni. Nadzienie oraz dodatki możemy dobierać wedle własnego upodobania i tego co mamy akurat w lodówce.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz inne przepisy na zapiekanki.
Składniki:
2 długie bagietki pszenne (lub 4 przekrojone bułki)
1 pierś z kurczaka
1 łyżka masła
20 dag żółtego, startego sera
Sól, pieprz
1 czerwona cebula
Świeża bazylia
Składniki na sos:
2 ząbki czosnku
500 g passaty
1 łyżeczka suszonego oregano
Sól, pieprz