Zapiekanka na bułce

Opis Zapiekanka na bułce:

Zapiekanka na bułce zna chyba każdy. Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się na bagietce, pszennej bułce typu kajzerka lub bułce. Jeżeli w domowych szafkach zalega nam chleb, który niedługo nie nada się do zjedzenia, również możemy go użyć do zapiekanek.

Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników czeka na nas w kuchni. Nadzienie oraz dodatki możemy dobierać wedle własnego upodobania i tego co mamy akurat w lodówce.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz inne przepisy na zapiekanki.

Składniki:

2 długie bagietki pszenne (lub 4 przekrojone bułki)
1 pierś z kurczaka
1 łyżka masła
20 dag żółtego, startego sera
Sól, pieprz
1 czerwona cebula
Świeża bazylia

Składniki na sos:

2 ząbki czosnku
500 g passaty
1 łyżeczka suszonego oregano
Sól, pieprz

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Passatę podduszamy z dodatkiem czosnku przez około 15 minut. Po tym czasie powinna zgęstnieć. Następnie sos doprawiamy suszonym oregano oraz solą i pieprzem.
Następnie na maśle podsmażamy cebulę oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka.
Bagietki kroimy na pół, a następnie przekrawamy wzdłuż. Bagietki kolejno smarujemy przygotowanym sosem, podsmażoną piersią z kurczaka oraz czerwoną cebulą. Na końcu zapiekanki posypujemy startym serem.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 10 minut. Ser po tym czasie powinien się roztopić.
Na koniec przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą bazylią.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.