Zapiekanka na bułce

Opis Zapiekanka na bułce:

Zapiekanka na bułce zna chyba każdy. Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się na bagietce, pszennej bułce typu kajzerka lub bułce. Jeżeli w domowych szafkach zalega nam chleb, który niedługo nie nada się do zjedzenia, również możemy go użyć do zapiekanek.

Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników czeka na nas w kuchni. Nadzienie oraz dodatki możemy dobierać wedle własnego upodobania i tego co mamy akurat w lodówce.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz inne przepisy na zapiekanki.

Składniki:

2 długie bagietki pszenne (lub 4 przekrojone bułki)
1 pierś z kurczaka
1 łyżka masła
20 dag żółtego, startego sera
Sól, pieprz
1 czerwona cebula
Świeża bazylia

Składniki na sos:

2 ząbki czosnku
500 g passaty
1 łyżeczka suszonego oregano
Sól, pieprz

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Passatę podduszamy z dodatkiem czosnku przez około 15 minut. Po tym czasie powinna zgęstnieć. Następnie sos doprawiamy suszonym oregano oraz solą i pieprzem.
Następnie na maśle podsmażamy cebulę oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka.
Bagietki kroimy na pół, a następnie przekrawamy wzdłuż. Bagietki kolejno smarujemy przygotowanym sosem, podsmażoną piersią z kurczaka oraz czerwoną cebulą. Na końcu zapiekanki posypujemy startym serem.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 10 minut. Ser po tym czasie powinien się roztopić.
Na koniec przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą bazylią.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.