Opis Zapiekana dynia z serem:
Zapiekana dynia z serem to szybki i prosty przepis na przekąskę z dynią. Danie to idealnie nadaje się również jako dodatek do dań głównych oraz jako samodzielne danie. Jest bardzo szybki i proste do przygotowania.
Można do niej ugotować ulubioną kaszę np. pęczak lub wymieszać z risotto. Dynia pieczona stanowi też świetny dodatek do ryb i wieprzowiny. Pieczona dynia z dodatkiem sera oraz pikantnej papryczki chili to według mnie idealne połączenie na ciekawe danie.
Ogromną zaletą dyni jest fakt, że zawiera niewielką ilość kalorii. Jest za to bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, karotenu (prowitaminy A) i co najważniejsze błonnika.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na przystawki.
Składniki:
1 dynia Hokkaido bądź zwykła
2 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
150 g sera Gouda
1 świeża papryczka chili
Sól i pieprz
Starty parmezan
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania dyni. Musimy przekroić ją na pół i wydrążyć miąższ. Następnie kroimy ją w kostkę razem ze skórką.
Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy również do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Każdy kawałek dyni musimy wysmarować mieszanką oliwy z czosnkiem i nacieramy solą oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy i przekładamy do niego przygotowane kawałki dyni. Na wierzchu układamy cienkie plasterki papryczki chili. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25 minut, aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy startym parmezanem oraz plasterkami sera Gouda. Następnie zapiekamy jeszcze 5 minut, aż ser się rozpuści.