Opis Zakwas:
Zakwas to świetny dodatek do chleba. Obecnie bardzo często podczas pieczenia domowego chleba idziemy na łatwiznę i zamiast zakwasu używamy drożdże, spulchniacze i inne dodatki. Oczywiście i bez zakwasu chleb nam wyjdzie. Jednak uważam, że obok mąki i wody, zakwas jest równie bardzo ważnym składnikiem.
Według mnie zakwas ma ogromną przewagę nad drożdżami czy innymi zamiennikami. Chleb na zakwasie jest dużo lepszy w smaku, ale również ma ogromne korzyści zdrowotne.
Ale czym tak na prawdę jest zakwas, o którym tyle się cały czas słyszy? Jest to nic innego jak połączenie mąki i wody, które pozostawiamy na kilka dni. Następuje wtedy proces fermentacji, w wyniku tej reakcji powstaje m.in. kwas mlekowy i kwas octowy. Stąd właśnie kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie.
Z zakwasu możemy przygotować nie tylko pyszny chleb czy bułki, ale również ciasto na pizzę, makaron żytni, zakwas na żurek, gofry czy nawet ciasto na naleśniki.
Pamiętajmy również o pozytywnym wpływie zakwasu na nasze zdrowie. Jest on naturalnym konserwantem pieczywa. Również wpływa korzystnie na utrzymanie wyrównanego poziomu cukru we krwi czy też poprawia strawność pieczywa.
Samo przygotowanie zakwasu jest proste i szybkie. Należy tylko cierpliwie poczekać kilka dni, a wyrośnie nam wspaniały dodatek do pysznego pieczywa.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki.
Składniki:
240 g mąki żytniej typ 2000
240 ml wody