Zakwas buraczany

Opis Zakwas buraczany:

Zakwas buraczany to klarowny, ciemnofioletowy płyn, który powstaje w procesie kiszenia buraków. Wszystko za sprawą fermentacji, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Rozkładają one zawarty w burakach cukier i przekształcają go do kwasu mlekowego. Ma charakterystyczny, lekko kwaśny smak i zapach.

Zakwas z buraków to jeden ze skutecznych sposobów wspomagania działania diety odchudzającej. Zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa. Kiszony sok z buraków odgrywa ważną rolę w medycynie ludowej i jest często polecanym sposobem zapobiegania niedoborom witamin i minerałów oraz naturalnego podnoszenia odporności organizmu. Polecany jest w szczególności kobietom w ciąży.

Przygotowanie zakwasu z buraków nie jest trudne i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Najlepiej przygotować go w kamionkowym naczyniu lub dużym, szklanym, słoju.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania z buraków oraz inne przepisy na napoje.

Składniki:

500 g buraków ćwikłowych
350 ml letniej wody
4 ząbki czosnku
6 ziaren pieprzu
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Następnie kolejno układamy warstwy. Na buraki dodajemy kilka przypraw oraz obrany czosnek w całości. Następnie kolejne warstwy, buraki oraz przyprawy i czosnek. Liść laurowy umieszczamy mniej więcej w połowie układanych warstw.
Na koniec dociskamy buraki i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą. Na litr wody przypada 1 łyżka soli. Patyczkiem do szaszłyków usuwam bąbelki powietrza w słoiku. Gdy już wszystko jest gotowe słoik dobrze zakręcamy i odstawiamy do ciepłego, suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni.
Po ukiszeniu cedzimy zakwas, przelewamy do szklanych butelek lub słoików, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.