Opis Zakwas buraczany:
Zakwas buraczany to klarowny, ciemnofioletowy płyn, który powstaje w procesie kiszenia buraków. Wszystko za sprawą fermentacji, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Rozkładają one zawarty w burakach cukier i przekształcają go do kwasu mlekowego. Ma charakterystyczny, lekko kwaśny smak i zapach.
Zakwas z buraków to jeden ze skutecznych sposobów wspomagania działania diety odchudzającej. Zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa. Kiszony sok z buraków odgrywa ważną rolę w medycynie ludowej i jest często polecanym sposobem zapobiegania niedoborom witamin i minerałów oraz naturalnego podnoszenia odporności organizmu. Polecany jest w szczególności kobietom w ciąży.
Przygotowanie zakwasu z buraków nie jest trudne i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Najlepiej przygotować go w kamionkowym naczyniu lub dużym, szklanym, słoju.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania z buraków oraz inne przepisy na napoje.
Składniki:
500 g buraków ćwikłowych
350 ml letniej wody
4 ząbki czosnku
6 ziaren pieprzu
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
1 łyżeczka soli