Każda osoba pragnąca prowadzić swój własny lokal gastronomiczny, musi wyposażyć go w niezbędne urządzenia i szereg innych elementów. Wszystko to oczywiście wymaga większych lub mniejszych nakładów finansowych. Nie każdy przedsiębiorca ma doświadczenie w prowadzeniu tego typu biznesu i może nie wiedzieć, czego dokładnie będą potrzebować jego pracownicy, aby mogli oni dobrze wykonywać swoją pracę. Pojawia się zatem pytanie, czego tak naprawdę potrzebujemy, otwierając własny punkt gastronomiczny typu restauracja?
Wybieramy wyposażenie do lokalu gastronomicznego
Wyposażenie gastronomii wbrew pozorom nie jest łatwym zadaniem. Nie sztuka jest bowiem wydać ogromnych sum pieniędzy na nowoczesne urządzenia, które tak naprawdę nie są niezbędne i będą używane bardzo rzadko. Kluczem do sukcesu jest zrobienie świadomych zakupów i podjęcie dobrze przemyślanych wyborów. W lokalu gastronomicznym z całą pewnością nie może zabraknąć urządzeń chłodniczych. Służą one nie tylko do przechowywania artykułów spożywczych, ale mogą służyć także do ekspozycji oferowanych produktów. Potrzebne będą zatem szafy chłodnicze, w tym modele z przeszkleniem i witryny oraz lady chłodnicze i sałatkowe. Chłodziarki powinny posiadać odpowiednią wielkość i mieć wystarczającą ilość półek. Znaczenie ma także kwestia poboru prądu, funkcja automatycznego rozmrażania, dostępna skala temperaturowa i estetyki oraz jakość materiałów, z którego zostało wykonane urządzenie.
Podczas wyposażania lokalu gastronomicznego należy pamiętać o zakupie odpowiedniej zamrażarki i zmywarki. Wybór zamrażarek jest bardzo duży. Występują one w wersji dużych szaf mrożących, zamrażarek szufladowych czy też bardzo pojemnych modeli skrzyniowych. Jeśli chodzi zaś o zakup zmywarek, to do wyboru są modele kapturowe do zabudowy liniowej/narożnej, zmywarki tunelowe oraz modele do garnków i przyborników kuchennych, które instaluje się przede wszystkim na piekarnikach. Kolejną kwestią jest zakup urządzeń grzewczych typu kuchenki, frytkownice, kotły warzelne, płyty grillowe, patelnie uchylane, bemary i grille. Do tego dochodzą jeszcze urządzenia rozdrabniające typu wilki do mielenia mięsa, krajalnice, szatkownice, obieraczki i roboty wielofunkcyjne.
Wyposażenie gastronomii- gastromix.pl