Opis Wołowina Wellington:
Wołowina Wellington inaczej nazywana Beef Wellington to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej. Jest to nic innego jak polędwica wołowa, która otoczona jest warstwą pasztetu lub farszem grzybowym. Czasami możemy spotkać przepis zarówno z farszem grzybowym jak i pasztetem. Na końcu całe mięso z farszem zawinięte jest ciastem francuskim i zapieczone.
Przyrządzenie wołowiny wellington nie należy do najłatwiejszej sprawy. Bardzo często uczestnicy słynnych kulinarnych show polegają właśnie na tym przepisie. Jednak uważam, że warto zmierzyć się z tym przepisem. Nagrodą bowiem będzie przepyszne danie, które zachwyci każdego swoim wyjątkowym smakiem.
Jest to bez wątpienia bardzo smaczne i efektywne danie. Idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad czy też na przyjęcie z bliskimi.
Polędwica wołowa to wartościowy odżywczo produkt, dostarczający kluczowych dla zdrowia minerałów, przede wszystkim żelaza i cynku, a także solidnej porcji dobrze przyswajalnego białka. Jest także bogatym źródłem koenzymu Q10, ułatwiającego komórkom mięśni przemianę tlenu zawartego we krwi w potrzebną nam energię, co docenią osoby o dużej aktywności fizycznej.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
Świeży tymianek
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
400 g grzybów (pieczarek, prawdziwków, kurek)
1 łyżka klarowanego masła
Musztarda angielska lub dijon
150 g szynki długo dojrzewającej w plastrach (parmeńska lub szwarcwaldzka)
Sól, pieprz
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Wołowinę obficie przyprawiamy solą i grubo, świeżo mielonym pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Musimy uważać żeby nie przypalić go i było przejrzyste.
Następnie na roztopionym maśle obsmażamy mięso z każdej strony. Zdejmujemy z patelni. Następnie mięso smarujemy w całości musztardą i odstawiamy do ostudzenia. Mięso smarujemy, gdy jest ciepłe, wtedy musztarda się lepiej wchłonie.
Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy je do naczynia i blendujemy. Masę grzybową wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnie. Następnie dodajemy do tego tymianek i podsmażamy, aż odparuje nam cała woda z grzybów. Masę odstawiamy d wystudzenia.
Następnie na stole rozkładamy folię spożywczą i układamy na niej na zakładkę plastry szynki tak, aby po zawinięciu ułożyły się dookoła mięsa. Na rozłożoną szynkę rozsmarowujemy przygotowaną wcześniej masę grzybową. Następnie na tym układamy wołowinę i całość ciasno zwijamy.
Zwinięty i zafoliowany kawałek mięsa odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Na stole rozkładamy ciasto francuskie. Następnie mięso wyciągamy z lodówki i układamy na cieście.
Ciasto zawijamy wokół mięsa bardzo dokładnie. Gotowe mięso ponownie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy ponownie do lodówki na 20 minut.
Następnie gotowe mięso wyciągamy z lodówki i delikatnie nacinamy je nożem. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i mięso pieczemy przez około 35-40 minut. Wyciągamy i odstawiamy na 15 minut by potrawa odpoczęła. Kroimy ostrym nożem na kawałki ok 3 cm grubości.