Przepis wietnamska zupa Pho

Opis wietnamska zupa Pho:

Wietnamska zupa Pho to najpopularniejsze danie wietnamskie. Pho jest najczęściej spotykanym daniem kuchni ulicznej w Wietnamie. Jest to rodzaj rosołu z makaronem ryżowym. Cynamon i anyż dają zupie niesamowitego aromatu.

Składniki:

500 g wołowiny z kością
1/2 laski cynamonu
2 gwiazdki anyżu
2 cebule
Imbir
Kawałek polędwicy wołowej
Sól, pieprz czarny
4 ząbki czosnku
Sos rybny
1 łyżeczka cukru trzcinowego
300 g makaronu ryżowego
Ostra papryczka chili
Kiełki fasoli mung
5 małych cebulek dymek
Liście kolendry i mięty
Limonka
Goździki

Sposób przygotowania:

W dużym garnku gotujemy 3,5 l wody. W drugim garnku gotujemy wołowinę z kością, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Następnie mięso z kością przekładamy do garnka z wodą. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień. Musimy często usuwać szum i tłuszcz. Wywar gotujemy przez 2 godziny bez przykrycia.

W międzyczasie na ogniu opalamy obrane cebule i imbir. Po 2 godzinach gotowania wywaru dodajemy goździki, anyż, cynamon, pieprz, opalone cebule oraz imbir oraz 3 łyżki sosu rybnego. Następnie całość dalej gotujemy przez 1,5-2 h. Gdy woda za szybko nam odparuje, możemy dodać odrobinę przegotowanej wody.

Po ok. 2 godzinach doprawiamy (jeżeli jest potrzeba) sosem rybnym, cukrem oraz solą. Następnie gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Po tym czasie z zupy wykładamy kości i mięso. Całość przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się przypraw. Do czystego bulionu dodajemy dymki (zielony szczypiorek należy odciąć i odłożyć do dekoracji) i pozostawiamy na małym ogniu. Przed podaniem zupa musi być gorąca.

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Do miseczki nakładamy ugotowany makaron, cienkie plasterki surowej polędwicy (pod wpływem gorącego bulionu mięso się zetnie i będzie miękkie i soczyste), dymkę, chili oraz kiełki fasoli mung. Całość zalewamy gorącym, oczyszczonym bulionem. Na końcu dodajemy liście kolendry i mięty oraz skrapiamy sokiem z limonki.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here