Opis wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym:
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym to najbardziej popularne danie w chińskich restauracjach. Kluczem do wyśmienitego smaku tego dania jest sos. Składniki muszą być dobrane w taki sposób, żeby zapewnić równowagę między smakiem słodkim a kwaśnym. Może się również wydawać ze wykonanie takiego sosu jest bardzo trudne. Jednak zapewniam, że zrobicie go w szybki i prosty sposób. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym to doskonałe danie kuchni chińskiej. Na naszej stronie polecamy również inne przepisy kuchni chińskiej oraz dodatki takie jak sos słodki chili.
Składniki:
250 g wieprzowiny (polędwicy lub szynki)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 cebula szalotka
Sól, pieprz
1 czerwona papryka
1/2 puszki ananasa
Składniki na sos:
1/2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki ostrego sosu chili
Kawałek imbiru
5 łyżek soku z ananasa
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka miodu
1 łyżka brązowego cukru
1/2 szklanki wody zimnej
Sos sojowy
Sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Wieprzowinę kroimy w średniej wielkości kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną wieprzowinę podsmażamy delikatnie na łyżce oleju. Szalotkę kroimy w kostkę i dorzucamy do wieprzowiny. Całość smażymy przez ok. 5- minut. Następnie ananas kroimy w kostkę oraz czerwoną paprykę i wrzucamy na patelnię do wieprzowiny. Całość dusimy przez ok. 10-15 minut.
W tym czasie możemy przygotować sos słodko-kwaśny. W większym rondelku rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju i do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojony lub starty imbir. Następnie dodajemy wodę, sok z cytryny, sok z ananasa, ocet winny, ketchup oraz cukier brązowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie doprawiamy sola oraz sosem sojowym. Składniki musimy doprowadzić do zagotowania. W oddzielnym kubku mieszamy mąką ziemniaczaną z wodą. Gdy dokładnie ją wymieszamy dodajemy do pozostałych składników, żeby sos zgęstniał. Ponownie całość doprowadzamy do zagotowania. Następnie do tego dodajemy mięso z warzywami i całość gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, żeby składniki dobrze się zmieszały ze sobą.
Wieprzowinę z sosem słodko-kwaśnym podajemy z dodatkiem ryżu.