Opis Wieprzowina po chińsku:
Wieprzowina po chińsku to pyszne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej, które warto przygotować we własnym domu.
Chociaż potrawy chińskie kojarzą nam się najczęściej z takimi przysmakami jak kurczak słodko-kwaśny czy kaczka po pekińsku, powinniśmy pamiętać, że chińszczyzna to nie tylko dania z drobiu.
Wieprzowina po chińsku to orientalny posiłek na bazie mięsa wieprzowego. Danie to jest bardzo szybkie do przygotowania i nie sprawi większego trudu. Sekretem tak szybkiego przyrządzania tej potrawy jest bardzo cienkie pocięcie mięsa. Do przygotowania wieprzowiny po chińsku niezbędny jest sos rybny oraz sos sojowy, które nadadzą daniu orientalnego smaku.
Nasz przepis na chińską wołowinę z warzywami poniżej. Wypróbujcie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni chińskiej.
Składniki:
500 g wieprzowiny
1/2 czerwonej papryki
4 łyżki sosu sojowego
1/2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka chili
1,5 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka imbiru
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sól i pieprz
1 łyżeczka curry
1/2 pora
Ryż do podania
Sposób przygotowania:
Na początku mięso oczyszczamy z błon. Następnie kroimy mięso w paseczki, oprószam z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone mięso, do zarumienienia. Następnie do tego dodajemy również posiekany drobno czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy do zeszklenia.
Następnie do mięsa an patelnię dodajemy sos sojowy oraz sos rybny. Następnie doprawiamy chili, imbirem, curry, gałką muszkatołową oraz cukrem. Całość dokładnie mieszamy.
Do mięsa dodajemy następnie wodę i przykrywamy pokrywką. Mięso powinno się dusić około godziny, aby było miękkie i aromatyczne.
W tym czasie przygotowujemy mieszankę warzyw. Paprykę kroimy w większą kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w słupki i pora kroimy w plasterki. W woku lub wysokiej patelni podsmażamy wszystkie pokrojone warzywa na 1 łyżce oleju. Po usmażeniu warzywa odkładamy.
Gotujemy ryż według zalecenia na opakowaniu.
Następnie gdy mięso jest już miękkie dodajemy do niego przygotowaną mieszankę warzyw. Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Gotowe danie chińskie podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu.
spróbuje i dam znać hehe 🙂