White Russian

Opis White Russian:

White Russian oficjalnie, historia drinka rozpoczęła się 21 listopada 1965 roku, kiedy koktajl o tej nazwie pojawił się w kalifornijskim dzienniku „Oakland Tribune”. Wbrew naturalnej intuicji, nazwa drinka nie wiąże się wcale z krajem jego pochodzenia. Już od lat 40. napoje z „Ruskiem” w tytule odnosiły się bowiem do ich głównego składnika, czyli kojarzonej z Rosją wódki.

W szerszej perspektywie, geneza White Russian sięga 1949 roku. Wówczas belgijski barman Gustave Tops stworzył Black Russian, czyli drink na bazie wódki i likieru kawowego. Ten słodki, czarny koktajl był bezpośrednim przodkiem, a zarazem siostrzanym odbiciem swojej późniejszej białej odmiany.

White Russian zyskał popularność w latach 70., jednak prawdziwą sławę przynieśli mu w 1998 roku bracia Coen. No właśnie, White Russian to kolejny filmowy drink. Wielbiciele kultowego Big Lebowskiego z pewnością pamiętają, że to właśnie tym koktajlem raczył się wielokrotnie (dokładnie – siedmiokrotnie!) główny bohater filmu, pierwszorzędnie wyluzowany „The Dude”.

Pod nazwą White Russian kryje się bardzo smakowity koktajl, przyrządzany na bazie wódki, likieru kawowego oraz śmietany, podawany na lodzie. Drink jest przyjemnie słodki i, nie ukrywajmy, wysokokaloryczny, więc po kilku Białych Ruskach zdecydowanie powinniśmy zrezygnować z deseru. Na marginesie, w niektórych przepisach na White Russian, śmietanka zastępowana jest mlekiem. Składnik ten, uważany przez niektórych za infantylny i niepoważny, stanowił główną przyczynę, dla której przez pewien czas koktajl uchodził za mało wyrafinowany i niegodny wysublimowanych podniebień.

Obecnie, znaleźć możemy wiele różnych odmian tego drinka. Świadczą one znakomicie o rosnącej popularności słodkich, deserowych napojów alkoholowych. W bogatym asortymencie wariacji na temat Białego Ruska znajdziemy takie drinki, jak: White Canadian (przygotowywany na bazie mleka koziego), White Mexican (w którym zamiast śmietanki, dodajemy orzeźwiającą horchatę), White Cuban (z rumem zamiast wódki), White Belgian (z likierem czekoladowym w miejsce likieru kawowego), a także Dirty Russian (zastępujący śmietankę mlekiem czekoladowym).

Przepis na drink White Russian:

Sposób podania: Short drink, serwowany w niskiej szklance z grubym dnem. Zwykle podawany jako digestif, po zakończonym posiłku.

Składniki:

30 ml wódki
20 ml likieru kawowego
20 ml słodkiej śmietanki
3-4 kostek lodu

Sposób przygotowania:

1. Śmietankę porządnie chłodzimy, umieszczając ją na około 5 minut w zamrażalniku.

2. Do szklanki napełnionej lodem wlewamy wódkę, likier kawowy oraz schłodzoną śmietankę.

3. Zgodnie z klasyczną metodą serwowania Białego Ruska, składników nie mieszamy. Wszystkie warstwy drinka powinny być widoczne.

Polecamy również inne nasze przepisy na drinki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.