Opis Wegański sernik z tofu:
Wegański sernik z tofu to tradycyjny sernik na bazie wegan, często nazywany również tofurnikiem. Przepis ten pokochają wszyscy weganie. Jest nieziemski w smaku. Dobrze przygotowany sernik z toru nie ustępuje w smaku sernikowi z sera białego lub twarogu.
Niestety nadal jest niewiele miejsc, gdzie możemy zjeść tofurnik. Dlatego polecam przygotowywać go samemu w domu. Przepis jest bardzo prosty. Również składniki kupimy w wielu marketach. W chwili obecnej tofu również jest już dostępny w wielu sklepach.
Nie każdy może jeść nabiał, nie każdy również chce go jeść. Dlatego tofu zamiast sera twarogowego to idealny zamiennik.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta oraz inne przepisy na sernik.
Składniki:
700 g tofu miękkiego
3/4 szklanki cukru trzcinowego
Ziarna z 1 laski wanilii
Sok z 1,5 cytryny
Skórka z 1 cytryny
6 łyżek wiórków kokosowych
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu waniliowego
300-400 g herbatników pełnoziarnistych (czekoladowe)
5 łyżek oleju kokosowego
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki kruszymy w drobny proszek, najlepiej przy pomocy tłuczka lub blendera. Następnie do pokruszonych ciastek dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych oraz olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wykładamy przygotowaną masę ciasteczkową. Gotową masę odstawiamy do zamrażalnika.
W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Tofu odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Następnie tofu kruszymy na mniejsze kawałki do misy od blendera. Dodajemy do tego sok z cytryny oraz startą skórkę cytryny i blendujemy na jednolitą masę.
Następnie do tej masy dodajemy również cukier, wanilię, mleko kokosowe, budyń w proszku oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki ponownie blendujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Z lodówki wyciągamy spód ciasteczkowy i następnie wykładamy na niego masę z tofu.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni i pieczemy przez około 60 minut. Sernik podaję pokrojony w kawałki.